Ema: platsentat tasub neelata külmutatult

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kolme lapse ema Anu, kes sünnitas pesamuna kodus, kirjeldab Naistelehes, kuidas ta pärast viimast sünnitust platsentat sõi, et taastumisele kaasa aidata.

Pärast sünnitust neelas naine ämmaemanda õpetuse järgi tükikese platsentat, et vähendada verejooksu ja et emakas korralikult kokku tõmbaks. «See tundub rõve ja ega ongi – kerge okserefleks tekkis ja suhu tuli veremaitse,» tõdes ta.

Kuigi Anu ei pea end nn ökoemmeks, siis platsenta jõusse usub ta küll, sest selles peituvad hormoonid aitavad kaasa emaka kokkutõmbumisele, piimapaisu reguleerimisele ja sünnitusjärgse depressiooni ravimisele. «Niisiis, kui mul on valida, kas riskida kodus verejooksu või sellega, et mu emakas kokku ei tõmba, või hoopis neelata see tükike platsentat, olin valmis seda tegema. Ja emakas tõmbaski suurepäraselt kokku, verd ei tulnud mul praktiliselt üldse, piim oli juba järgmisel päeval rinnas,» kiitis Anu.

Oma kogemuse najal soovitab ta aga teistel platsentatükike esialgu sügavkülma panna ja neelata see külmutatult alla. «Siis ehk ei teki vere maitset ja pole nii rõve,» soovitas ta.

Loe pikemalt Anu kodusünnitusest värskest Naistelehest!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles