Vaata, milliseid veidraid pühasid maailmas tähistatakse (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhtumaa allakäik: anna kaaslinlasele vastu pead, nii et suled lendavad! Käib padjasõda Berliinis.
Õhtumaa allakäik: anna kaaslinlasele vastu pead, nii et suled lendavad! Käib padjasõda Berliinis. Foto: SCANPIX

Põhjuse tähistamiseks leiab alati, ükskõik kui veidral moel. Kui meie tähtpäevadest kipub väheks jääma, aitab järgmine valik maailmas tähistatavatest pühadest endale kindlasti uue lemmiku leida.

Sulgede sadu

5. aprillil elavad tuhanded inimesed end eriti lapsemeelselt välja ning löövad rahvusvahelisel padjasõjapäeval üksteisele lihtsalt padjaga vastu pead. Seda veidrat päeva on tähistatud viimased kuus aastat ning aktsiooniga on ühinenud enam kui sada maailma linna. Padjasõja tähistamine sai alguse ideest muuta avalikud ruumid mugavaks kohaks, kus saab igasuguseid spontaanseid üritusi korraldada. Tihti kannavad osalejad pidžaamasid, et tegevus veelgi lõbusam oleks. Sõda võib kesta tunde kuni osalejate väsimiseni.  

Kemmergupäev

ÜRO on 19. novembri kuulutanud maailma tualetipäevaks. Kuna kolmandikul maailma elanikest puudub ligipääs korralikule veevarustusele, tahetakse üsna koomilise tähtpäevaga pöörata tähelepanu vägagi tõsisele probleemile. Nii on alates 2001. aastast sel päeval räägitud agaralt eri üritustel maailma hügieenimuredest. Muide, «kempsupäev» on ka Maailma Tualetiorganisatsiooni asutamise päev.

Paljad ja ropud jaapanlased

Jaapanis on mitu populaarset ning meie silmis üsna veidrat püha. Üks neist on palja mehe festival, mida tähistatakse aasta ühel külmemal ajal, veebruarikuu kolmandal laupäeval. Siis kogunevad tuhanded Jaapani mehed ja koorivad riided seljast, jättes ihu katma vaid napi sumomaadlejate vööd meenutava riba. Asja juurde käib paljalt veekogusse tormamine piduliku puhastamise eesmärgil või porilompi hüppamine. Niimoodi oma vaprust demonstreerides kindlustavad mehed endale terveks aastaks hea õnne. Teise Jaapani kombe kohaselt marsitakse aprillikuu esimesel pühapäeval ümber hiiglasliku puust fallosekuju, et ülistada viljakust. Samuti on igal pool näha väiksemaid peenisekujutisi ja -kaunistusi ning isegi samateemalisi komme ja küünlaid.  

Juustukera veeretamise päev

Suurbritannias on juba aastasadu levinud komme veeretada kord aastas kevadel Gloucesteri linna lähedal mäest alla suur juustukera ning ise sellele järele tormata. Kuna juust vurab mäest alla suurel kiirusel, siis üldjuhul seda kätte ei saadagi ning võistlejad pigem vigastavad end. Veidra kombe võitjaks saab sel juhul esimesena finišisse jõudnu.

Põhjus naabrile virutada

Boliivias tullakse aga maikuus tänavale, et koos naabritega üks väike kaklus maha pidada. Selle naabrile vastu vahtimist virutava tähtpäevaga kindlustavad kohalikud enda arvates küll hea saagi, aga see annab ka hea põhjuse vihavaenlastele koht kätte näidata.

Ahvide pidupäev

Tais pidutsetakse novembrikuu viimasel pühapäeval ahvide rõõmuks. Nii viivad Lopburi provintsi elanikud kord aastas ahvidele tuhandete kilode viisi värskeid puu- ja köögivilju. Legendi kohaselt on ahvid kunagise ahvkuninga Hanumani järeltulijad, mistõttu tuleb neid hea toidukraamiga meeles pidada. Ahvipuhvetiks nimetatud püha hakati pidama 1989. aastast ennekõike turistide ligimeelitamiseks.

Hüpe üle imikute ja veinisõda

Hispaanlased on mitmete veidrate tähtpäevade meistrid. Meenutagem kas või tomatisõda või härjajooksu. Veelgi õudsem on aga juunikuus toimuv üle imikute hüppamine Castrillo de Murcia külas, millega tähistatakse juba 1620. aastast saatana väljaajamist beebide hingest. Imikud asetatakse pikale madratsile ning saatanaks riietuv mees hüppab neist hirmunud vaatajate pilkude saatel üle. Juunikuus on Hispaanias aga teinegi omalaadne püha. Rioja veinipiirkonnas Haro linnas tähistatakse Püha Peetruse päeva veinisõjaga: tuhanded inimesed tulevad tänavatele veiniga täidetud veepüstolitega ning hakkavad märjukesega teisi ründama.  

Räägi nagu mereröövel!

19. september on kuulutatud rahvusvaheliseks piraadi kombel rääkimise päevaks. Alates 1995. aastast on see püha innustanud inimesi kord aastas tõmbama pähe mereröövlikaabu ja proovima piraatide kärisevat kõnepruuki koos mitmete vürtsikate sõnadega. Sel päeval korraldatakse ka mitmeid piraaditeemalisi pidusid ja muid sündmusi.

Rediste öö

Mehhikos Oaxacas tähistatakse 23. detsembri õhtul redisepüha, kus võisteldakse redisest kujude nikerdamises. Huvilised tulevad kokku, et punastest juurviljadest Jeesus Kristuse sündi, loomi või ajaloolisi sündmusi kujutada. Alguse sai see juba 1897. aastal, kui tollane linnapea korraldas vana traditsiooni elustamiseks uhke festivali. Nüüdseks on sellest saanud rahvapidu.

Mida veidrat veel tähistada?

21. jaanuar – kallistamispäev

9. veebruar – hambavalupäev

20. märts – abieluettepaneku tegemise päev

10. aprill – haaknõelapäev

9. mai – kadunud sokkide mälestamise päev

1. juuni – paljajalu käimise päev

7. juuli – andestamise päev

5. august – aluspesupäev

15. september – viltkübarapäev

11. oktoober – kapist väljatulemise päev

19. november – meestepäev

4. detsember – pruunide kingade kandmise päev

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles