Mai Maser ekstreemdieetidest: inimene on tervise mõttes vägagi haavatav

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mai Maser.
Mai Maser. Foto: Ain Protsin

Maailma kõige ohtlikema kaalulangetamisviiside seas on tuntud näiteks paelussi-, puuvilla- ja beebitoidudieet. Samamoodi on tervist laastavad alkoreksia, suitsetamine ja enese näljutamine. Toitumisteadlane Mai Maser selgitab ajakirjas Naised, et kõik need dieedid kahjustavad tervist ja on pikemas perspektiivis eluohtlikud.

«Enim kahjustuvad inimesel aktiivsed rakud ja organid. Muu hulgas saavad hoobi südametegevus, sugurakud, hingamine, hormoonid ja mõttetegevus,» toob Maser näiteks. «Seetõttu ongi inimene tervise mõttes vägagi haavatav.»

Toitumisteadlase selgitusel üritavad kõik organid iga hinna eest ja üksteise arvelt elu hoida. Teisisõnu ei avaldu ükski kahjustus otsekohe, vaid alles siis, kui organism ei suuda enam kahjustustele vastu panna.

Ekstreemdieetide põhirõhk on näljutamisel, mis kahjustab vereloomet, kuna vere punalibled ei suuda hapnikku edasi kanda. «Sellest tulenevalt võivad tekkida mäluhäired ja unustamine kuni aju täieliku töövõime kadumiseni. Mõistuse puudumisel ei ole ka elul väärtust,» tõdeb Maser.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles