Kuidas mõjutavad emotsioonid keha?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teadlased on kindlaks teinud, et viha muudab meie pead kuumaks, sest negatiivsed emotsioonid valmistavad keha võitluseks ette. Kurvad ja depressiivsed inimesed võivad aga hoopis tunda oma jäsemetes seletamatut nõrkustunnet.

Soome teadlased otsustasid põhjalikult uurida seda, kuidas emotsioonid meie keha mõjutavad. Tuli välja, et vihased inimesed tundsid paremini oma pead ja käsi, tõenäoliselt on põhjus selles, et vihasena valmistub keha võitluseks ette, kirjutab Genius Beauty.

Kurbus ja kahetsustunne muudab aga jäsemed nõrgaks, samamoodi mõjub kehale ka depressioon. Depressioonis inimesed tajuvad paremini oma rindkeret ja südant.

Tülgastust tunneme tavaliselt kurgus ja seedeelundkonnas. Ja armastust, nii veider kui see ka poleks, tunneme sageli varvastes. Selgus ka see, et vaid õnnelikud inimesed tunnevad kõiki oma kehaosi võrdselt.

Uuringus vaadeldi erineva kultuuritaustaga mehi ja naisi. Teadlased jõudsid järeldusele, et emotsioonide tundmine ei sõltu kultuurist, kõik inimesed tajuvad erinevaid emotsioone samamoodi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles