15 moodust, kuidas elada, mitte lihtsalt kulgeda

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Liigagi tihti liigume me elu autopiloodil, tehes igapäevaselt oma toimetusi ja leppides kõigega, mis ette tuleb, ning iga järgmine päev kulgeb jälle samamoodi nagu eelmine. Kõik tundub normaalne ja mugav, välja arvatud see näriv tunne kuskil hingesopis, mis annab aeg-ajalt märku, et peaks midagi muutma.

Siin on viisteist soovitust, kuidas raamidest välja murda ja oma elu suurema naudinguga elada, et saaksid elada täiel rinnal, mitte kõigest olla, vahendab behindthehustle.com.

  • Hinda häid inimesi ja asju enda kõrval. Mõnikord ei pane me tähelegi, mida lähedased meie heaks teevad. Mõistmine tuleb alles siis, kui nad selle lõpetavad. Ära ole selline. Ole tänulik selle eest, mis sulle tehakse, kes sind armastab ja kes sinu eest hoolitseb. Sa ei tea kunagi, kui oluline sa kellelegi oled ja kunagi võib tulla päev, mil teda enam ei ole sinu kõrval. Hinda oma lähedasi kogu südamest ja peagi märkad, et häid inimesi on su ümber veelgi rohkem. Hinda elu ja mõistad, et su elus on palju rohkemat, mille nimel elada.
  • Ära pane tähele teiste negatiivsust. Kui lased teistel pidevalt midagi oma elust ära võtta, selle asemel, et sinna midagi panustada, siis kaldud endalegi märkamatult negatiivsusesse. Ignoreeri ebakonstruktiivseid ja solvavaid kommentaare. Kellelgi pole õigust sind arvustada. Sa võid teistele oma kogemustest rääkida, kuid see ei tähenda, et nad teavad, mida sa siis tundsid. Sa ei saa kontrollida seda, mida teised räägivad, aga saad kontrollida seda, kas sa lubad enda kohta midagi halvasti öelda. Ainult sina saad takistada mürgiste sõnade mõju sinu südamele ja mõtlemisele.
  • Andesta neile, kes on sulle liiga teinud. See, kes esimesena vabandab, on kõige julgem. See, kui sa kellelegi andestad, ei peagi tähendama, et sa teda kohe uuesti usaldama peaksid. Ära raiska oma energiat vihkamisele, pühenda see hoopis oma kallimate armastamisele. See, kes esimesena andestab, on kõige tugevam. See, kes liigub esimesena edasi, on kõige õnnelikum. Ole julge. Ole tugev. Ole õnnelik. Ole vaba.
  • Ole see, kes sa tegelikult oled. Kui sul on piisavalt vedanud, et sul on miski, mis sind teistest eristab, siis palun ära muutu. Ainulaadsus on hindamatu. Me elame ajastul, mil on väga suur surve olla samasugune nagu kõik teised. Ole julge ja jää iseendaks. Kui keegi naerab sinu üle, sest sa oled eriline, siis naera vastu, et ta on selline nagu kõik teised. Iseseisvus nõuab suurt vaprust, aga see on seda väärt. Iseendaks jäämine on seda väärt.
  • Kuula oma sisehäält. Elu on kas põnev rännak või mitte midagi erilist. Kui sa tahad areneda, siis pole see võimalik, kui sa teed iga päev aina seda, mida sa oled kogu aeg teinud. Kuula oma sisehäält ja ära järgi neid valikuid, mida teised sulle ette söödavad. Tee seda, mis on sinu arvates õige. See on ju sinu elu, mitte kellegi teise. Teised võivad sind saata, aga nad ei saa seda sinu eest elada. Hinda kõiki päevi oma elus. Headel päevadel tunned rõõmu, halval päeval saad kogemuse võrra rikkamaks, kõige halvematel päevadel õpid kõige rohkem.
  • Ära karda muutusi ja naudi elu sellisena, nagu see on. Vaimse arengu teel on kõige keerulisem harjumuspärasest lahti laskmine ja täiesti uue asjaga tegelemine. Ära karda ja kahtle, mõnikord peab lihtsalt uskuma, et kõik laabub. Naera, kui miski ajab sind segadusse, ela teadlikult hetkes, naudi elu, kui see sinu ees lahti rullub. Võib-olla sa ei jõuagi sinna, kuhu eeldasid jõuda, kuid tegelikult jõuad täpselt sinna, kuhu jõudma pidid.
  • Vali hoolikalt oma suhteid. Parimad suhted ei keskendu ainult lõbusale äraolemisele, vaid ka rasketele aegadele, mille järel saad südamerahuga ikkagi öelda: «Ma armastan sind». Armastust ei pea sugugi iga päev sõnadega väljendama, aga seda peab tegudega näitama. Suhteid tuleb hoolikalt valida. Ära kiirusta armastust takka. Oota, kuni oled selle päriselt leidnud. Ära pöördu üksindusest tagasi inimese juurde, kellega sa kokku ei kuulu. Armu siis, kui oled selleks valmis, hea suhe on ootamist väärt.
  • Märka neid, kes sind armastavad. Kõige meeldejäävamad inimesed sinu elus on need, kes armastavad sind ka siis, kui sa pole kõige armastusväärsem. Pane tähele neid inimesi oma elus ja armasta neid vastu. Ka siis, kui seda on raske teha.
  • Armasta ka iseennast. Sa armastad oma lapsi, mis sest, et nad ajavad maja segamini. Sa armastad oma ema, kuigi ta näägutab su kallal. Armastad ka isa, kuigi ta on jube kangekaelne. Oma õdesid-vendi, kuigi nad on nipsakad ja jäävad alati hiljaks. Oma sõpra armastad samuti, mis sest, et ta unustab tihti tagasi anda asju, mida laenas. Järelikult pead sa teadma, kuidas armastada inimesi, kes ei ole täiuslikud ja saad kindlasti ka iseennast armastada.
  • Tee asju, mille eest võid end tulevikus tänada. See, mida sa teed igapäevaselt, on lõpuks olulisem kui see, mida teed aeg-ajalt. See, mida sa täna teed, on väga tähtis, sest vastutasuks kingid sa ühe päeva oma elust. Pane tähele, et see oleks seda väärt.
  • Ole õnnelik kõikide nende hädade eest, mida sul pole. Rikas saab olla kahte moodi: sul kas on kõik olemas või sa oled rahul kõigega, mis sul on. Ole tänulik kõige eest, mis sul on ja leiad igast elu hetkest palju rohkem rõõmu. Kui õpid kaeblemise ja kirumise asemel tänulik olema, saad alles tunda õnne, mida oled nii kaua taga otsinud. Selleks, et häid päevi välja teenida, peab enne ka mõne raskema päevaga hakkama saama.
  • Jäta aega ka lõbutsemisele. Mõnikord peab selgema pildi saamiseks kõigest eemalduma. Ära lase tööl oma elus niimoodi domineerida, et su pea on vaid täis töömuresid, süda täis solvumisi ja rõõmuks ruumi ei jäägi.
  • Naudi väikeseid asju elus. Parimad asjad elus on tasuta. Lihtsates hetkedes peitub ülim rõõm ja imetlus. Kujuta näiteks ette päikeseloojangut või mõnusaid hetki pere seltsis. Naudi neid väikeseid asju, sest kord tuleb päev, mil vaatad tagasi ja mõistad, et need olidki hoopis suured asjad.
  • Lepi sellega, et minevik on möödanik. Ära lase minevikusündmustel rikkuda olevikku või tulevikku. Võib-olla sa pole päris uhke kõige üle, mis oled oma elus teinud, aga see on täiesti normaalne. See on möödas. Minevikku ei saa muuta, unustada, ega kustutada. Sellega saab vaid leppida. Me kõik teeme vigu ja meil kõigil on kahetsusi, aga ära lase neil vigadel end kujundada. Sa oled praegu siin ja sul on võimalus oma tänast päeva ja tulevikku elada paremini.
  • Lase lahti, kui pead. Alati ei sa parandada kõike, mis on katki. Mõned suhted või olukorrad on parandamatud. Kui üritad seda jõuga teha, läheb kõik vaid hullemaks. Mõnikord on hoopis targem otsast peale alustada ja luua midagi imelisemat. Tugevus ei peitu ainult järjekindluses, vaid ka oskuses uuesti alustada, naeratus näol ja kirg südames.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles