Õhtukleidid lähivaates

Britt Rosen
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käinud presidendi vastuvõtul: esiplaanil erkpunane kleit Tiina Talumehe, kollane Merle Lõhmuse ja roheline Lilli Jahilo looming. Tagapool Ülle Suurhans-Pohjanheimo õhtukleidid.
Käinud presidendi vastuvõtul: esiplaanil erkpunane kleit Tiina Talumehe, kollane Merle Lõhmuse ja roheline Lilli Jahilo looming. Tagapool Ülle Suurhans-Pohjanheimo õhtukleidid. Foto: Peeter Langovits

Võtke ette jalutuskäik ajaloomuuseumi Maarjamäe lossi, kus märtsi alguseni saab näha õhtukleite viimase viieteistkümne aasta presidendi vastuvõttudelt.

Vabariigi aastapäeva vastuvõttudeks loodud õhtukleidid on osake Eesti moeajalugu, ütleb üks näituse «Miraažid. Mood vabariigi aastapäevaks» koostajaist, moekunstnik Anu Hint.

Ühtekokku on Eesti Moekunstnike Ühenduse ja Läti Disainerite Liidu koostöös sündinud väljapanekul 32 õhtukleiti. Teiste seas saab vaadata Kai Saare kleidikunsti, mis on tehtud presidendi abikaasale Ingrid Rüütlile. Võrdluseks võib meie moekunstnike töid kõrvutada  Läti autorite loominguga, mille hulgas on Läti presidendile Vaira Vīķe-Freibergale disainitud esinduslikud pidupäevakleidid.

Ja kui peoõhtul ei suuda silm teleekraanilt mööda vuhisevate kleitide väiksemaid detaile ega kaunistusi-tikandeid enamasti kinni püüda, siis näitusesaalis on moesõpradel võimalik lähemalt uurida pisimaidki efektiandjaid ja näha elusuuruses aastate eest punaselt vaibalt meelde jäänud kleite. Kleite on Tiina Talumehelt, Ülle Suurhans-Pohjanheimolt, Piret Puppartilt, Lilli Jahilolt, Katre Arulalt jt.

Kalle Aasamäe oli aga ainus, kes mõtles spetsiaalselt selle näituse tarvis välja avangardistliku linasest kangast komplekti naisele ja mehele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles