Kofeiini üledoos – kui palju on liiga palju ja kuidas see võib mõjuda?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kofeiinisõltuvus on elustiilist tingitud harjumus, mille paljud meist on kiire graafiku ja hullumeelse elu tõttu omaks võtnud. Kuigi mõned inimesed usuvad, et kofeiin võib värskendada tuju, muuta tähelepanelikumaks ja pakkuda leevendust pohmellile, on sellel ka mitmeid negatiivseid kõrvalmõjusid.

Kofeiini sisaldavate jookidega liialdamine stimuleerib kesknärvisüsteemi ja paneb südame kiiremini põksuma, suurendab urineerimisvajadust, võib tekitada iiveldust, rahutust, ekstreemsematel puhkudel ka depressiooni ja värinaid, kirjutab healthmeup.com.

Kofeiinist sõltuvuses olevad inimesed kipuvad kofeiiniga jooke rohkem tarbima ning nad võivad kogeda ekstreemset väsimust, sest kofeiin võib tekitada uneprobleeme.

Kui tarbida üle 300 milligrammi kofeiini päevas, võib kogeda normaalsest suuremat ärevust. Kuigi kofeiini koguse vähendamine aitab ka ärevust vähendada, tuleks seda teha samm-sammult.

Kofeiini tarbimist peavad eriti hoolikalt jälgima inimesed, kel on probleeme kõrge vererõhuga.

Tasuks teada ka seda, et kofeiinisõltuvus võib inimese muuta närviliseks ja kergesti ärrituvaks. Kofeiiniga liialdamine võib tekitada meeltesegadust, muuta südamelöögid ebaregulaarseks, tekitada vajaduse tihemini pissida ja põhjustada probleeme maoga.

Mõned inimesed võivad kofeiini suhtes tundlikumad olla ja neil võib ka väike kogus kofeiini tekitada probleeme. Teadlased on väitnud sedagi, et mehed on kofeiini kõrvalmõjude suhtes tundlikumad kui naised.

Kui palju tasuks kofeiini tarbida? Mayo kliiniku andmetel on mõõdukas päevane kofeiini kogus 200-300 milligrammi ehk 2-4 tassi kohvi.

Liiga suureks kofeiini koguseks peetakse 500-600 milligrammi päevas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles