Beebi peab kuulma vanemaid rääkimas

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Selleks ajaks, kui lapsed kooli lähevad, on nende keeleline areng juba väga erinev. Need varajased erinevused mõjutavad nende koolis hakkama saamist väga palju, sest õpetajad kasutavad teemade selgeks tegemisel peamiselt rääkimist.

Kust need erinevused tulevad?

Üha rohkem arvatakse, et keele arengule on väga oluline, kui palju sõnu laps beebi ja väikelapsena kuuleb. Mida rohkem vanemad oma vastsündinutega räägivad, seda rohkem nad sõnu õpivad ja paremini kõnest aru saavad, kirjutab Emmede Klubi.

Seda teemat uuriti kahes grupis - ühes olid lapsed, kes olid pärit madala majandusliku ja sotsiaalse seisuga peredest ja teises, kelle sotsiaalne ja majanduslik seis oli parem. Adriana Weisleder ja Anne Fernald lahkasid seda teemat Ameerika Ühendriikides elavate hispaania keelt kõnelevate perekondade põhjal Psychological Science 2013. aasta novembrinumbris.

Nad lasid 19 kuu vanustel beebidel vähemalt ühe päeva helisalvestajat kanda. Paljud beebid kandsid seda mitu päeva ja välja valiti nendest kõige pikem päev.

Neid salvestisi analüüsiti spetsiaalse programmi abil, mis eristas kõik erinevad sõnad, mida beebi päeva jooksul kuulis. Arvestati nii seda juttu, mida räägiti otse beebiga, kui ka lihtsalt kõnelusi, mida beebi pealt kuulis.

Nii 19-kuuselt kui ka hiljem, 24-kuuselt, mõõdeti nende laste kõnest arusaamist. Nende testide ajal pandi lapsed ekraani ette istuma. Neile näidati piltide paari tavapärastest asjadest (näiteks koer või pall). Nad kuulsid hispaaniakeelseid nimetusi nendele esemetele. Uurijad jälgisid, kuidas beebi reageeris ja kui kiirelt ta kuuldud eseme poole vaatas. 24 kuu vanuste laste vanemad kasutasid nimekirja, et hinnata, kui suur on nende lapse sõnavara.

Selle näite põhjal oli beebide kuuldud sõnade arvul suur vahe. Mõni beebi kuulis 2000 sõna päevas, mõni üle 15 000. Oluline erinevus oli ka lapsele räägitud sõnade arvul. Mõned perekonnad rääkisid lapsega vähem kui 1000 sõna päevas, mõni rääkis jällegi üle 10 000 sõna.

19-kuuselt beebile öeldud sõnade arv ennustas päris hästi lapse sõnavara suurust 24-kuuselt.

Lisaks sellele, et need lapsed, kellega rohkem räägiti, hakkasid keelest varem paremini aru saama, hakkasid nad ka tõenäoliselt varem rääkima. Kui laps räägib rohkem, räägivad ka täiskasvanud temaga tõenäoliselt rohkem ja beebiga rääkimise mõju suureneb aja jooksul veelgi.

Beebi aju areneb kiiresti ja selle puhul on väga oluline, mis lapse ümber toimub. Mida rohkem beebiga räägitakse, seda paremini ta kõne areneb. See varajane areng annab neile koolis suure eelise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles