Kuidas raseduse ajal rauapuudust leevendada?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sageli võib olla naisel raseduse kolmandal trimestril probleeme rauatasemega veres. Kuidas selle langemist ennetada ja kuidas seda tõsta, räägib Emmede Klubis Larisa Zakharova.

Kolmandal trimestril tõuseb beebi kaal ja ema rauavarud vähenevad. Kui rauavarud olid juba enne madalapoolsed, võib nüüd raud väga madalaks minna.

Ära karda - vaata oma menüü üle, et see sisaldaks võimalikult palju rauda sisaldavaid toiduaineid. Lihas on palju rauda, eriti veiselihas. Palju rauda on ka maksas, sealihas ja munades.

Ka marjad on siinkohal kasulikud: vaarikad, maasikad, mustikad - kõik need sisaldavad C-vitamiini, mis aitab raual kehas imenduda.

Ära unusta kuivatatud puuvilju - aprikoose, viigimarju, rosinaid. Kreeka pähklites ja sojaubades on samuti palju rauda.

Kahjuks ei aita rauarikaste toiduainete söömine alati rauataset tõsta ja on olukordi, millal arst kirjutab rasedale välja rauapreparaadid.

Spetsialist soovib vahetult enne või pärast preparaadi tarbimist kohvi ja teed mitte juua, 2-3 tundi hiljem võib seda siiski teha. Sama soovitatakse ka rauda sisaldavate toiduainete söömise puhul.

Teada tuleks ka seda, et piimatoodete tarbimine takistab raua imendumist. Nende puhul tuleks samuti paar tundi rauapreparaatide tarbimisega vahet hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles