Pirgit Toomel: põhjuseid, miks eesti meeste üle tuleb uhke olla

, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Toetudes Eesti ragga-guru Bombillaze «Eestimaa mees original» laulule, nii mõnelegi teisele isamaad kajastavale loole ja ajaloole, panin kokku kirjelduse meie rahva kangelastest – meestest. Kiitkem meie riigi au ja uhkust, ehk Kalevipoegi, kes Eesti lippu kõrgel hoiavad!

Kui Eesti naised on teada-tuntud väljamaal ringilendlejad, siis Eesti mehe truudust Maarjamaa vastu naljalt ei murra. Ta on sedavōrd paikne mees, et tema juured ulatuvad sügavale, sügavale kodumaa põue. Nagu riimis Bombillaz: «Lai maailm kummardab me kõigi ees. Meid ootab Aasia, Austraalia, Ameerika maa ja 112 krokodilli Aafrikas, aga kodumaa muld ikka südame sees. Teab iga võõrsil viibiv kodukandi mees, teab iga linna mees, kange küla mees.» Isegi, kui elutee viib Eesti mehe väljapoole Maarjamaa piire, siis võib kindel olla, et kodumaa armastus motiveerib teda kaugustes rajama vähemalt mõne uue Eesti Maja.

«Eestlane olla on uhke ja hää», kirjutatud J. Leesmenti, K.A. Hermanni ja A. Mattiiseni poolt 1988. aastal, on vaid üks näidetest isamaalistest lauludest, mida meie riigi kodanik julgeb laua taga püsti tõustes uhkusega esitleda ja ka väljamaallastest naabritele tutvustada. «Eestlane olen ja eestlaseks jään, kui mind eestlaseks loodi,» on üks sobivamaid riime, kirjeldamaks meie Maarjamaa mehe uhkust oma juurte ja päritolu üle. Tahtes seda säilitada ja ka järglastele edasi anda. Kas sa teadsid, et New Yorgi Eesti Haridusselts loodi juba 7. detsembril 1929?

Lisaks patriootlikkusele, ei saa mööda vaadata ka meie meeste töökusest. Tublidused, kes müttavad päevad ööd, tehes rasket põllutööd. Teadagi on hästi tehtud töö viljakas töö, mistōttu on Eesti mehele ka Euroopas läbi löömine käkitegu. Meie mees on lausa sedavōrd tugev mees, et ta suudab paljude teiste rahvuste kōrval ka oma pere nii vaimselt, füüsiliselt kui majanduslikult toetada. Jah - Eesti mees on lahke ja abivalmis mees, kes vōtab vastutuse kogu kupatuse eest. See paneb teda aga palju plaani pidama, sest tark mees teab, et elu ei ole kui kasiino. Kohustused pere ja iseenda ees on piisavad, et olulised sammud ainult kindlal jalgealusel astuda. Mis ajast siga kotis ostetakse?

Virumaa mees on ka paras nupu- ja jutumees, kes teab, et oma aktsiaid tuleb tōsta leviva sōna ja hea plaaniga. Unistaja, kes on endamisi kui tormi kindel purje paadi peremees. Teisalt oskab ta olla ka mōtlik ja introvertne, mistõttu on ja jääb elu Eesti mehe kōrval lõputuks seikluseks täis hämmastusi. Kas need ei olnud mitte Kalevipojad rahvuseeposest, kes viskevōistluseks valisid loopimiseks kōige suuremad kivid? See ongi meie mees, kelle elu ei tiirle mitte naiste vaid hoopiski meeste ümber. Jõudkem mõtetega tagasi Tammsaare romaanisarjani  «Tõde ja Õigus». Kas ta ostis omale uue auto sulle mulje avaldamiseks või vanadele rivaalidele koha kätte näitamiseks?

I-le täppe pannes tahan kiita ka meie meeste tantsuoskust. Kes julgevad väita, et karud tantsivad ka rohkem kui Eesti mehed? Kui Eesti mees on raske korra töö ja vaevaga tantsimise selgeks saanud, siis proovi sa talle kätt ette panna. Edasi läheb sellise hoo ja enesekindlusega, et võib öelda lausa nagu lepase reega. Kui sa mind ei usu, tutvu Meie Mehe kuldpalaga «Eesti mees on tantsulõvi». Ta teeb oma sammudega ka sulle silmad ette!   

Rahulikku jōuluaega!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles