Beebi esimese vanniga tasub pisut oodata

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salvatore sündis enneaegsena, kuid on nüüdseks kõvasti kosunud.
Salvatore sündis enneaegsena, kuid on nüüdseks kõvasti kosunud. Foto: SCANPIX

Kas sa oled kunagi televiisorist näinud beebi sündi ja naernud, kui ema kõhule pannakse ilus roosa ja puhas paarikuune beebi? Enamik inimesi teavad väga hästi, et beebid ei ole sündides päris nii puhtad ja roosad.

Tegelikult on beebi emaüsas kaetud lootevõidega. Definitsiooni järgi on see valge juustutaoline kaitsekiht, mis katab emakas lapse nahka, kirjutab Emmede Klubi. Mis see täpsemalt on ja miks see loodet katab?

Tulevasele beebile tekib lootevõie umbes kolmandal rasedustrimestril ja see pakub lapse nahale veekeskkonnas elamise ajal ajutist kaitset. Sünnituse ajal  toimib lootevõie libestina, et beebi paremini sünnitusteedest läbi tuleks. Pärast sünnitust toimib see antioksüdandina, puhastab lapse nahka, reguleerib temperatuuri ja sellel on ka antibakteriaalsed omadused.

Kui lootevõie on peale sünnitust nii kasulik, tekib küsimus, miks seda nii kiirelt maha pesema suundutakse?

Kaasaegne teadus ja läänemeditsiin tunnistab, et lootevõie on kasulik. Uuring, mis selle kasulikkust tõestab, ilmus ajakirjas American Journal of Obstetrics and Gynecology nime all «Lootevedeliku ja lootevõide antibakteriaalsed omadused on rinnapiima omaga sarnased».

Selle uuringuga leiti, et mitmed immuunsust tekitavad koostisosad olid esindatud nii lootevee kui lootevõide proovides. Uuringu tulemused seavad kahtluse alla vastsündinutega tehtavad reeglipärased protseduurid. Selle põhjal soovitatakse beebit vähemalt esimese 24 tunni jooksul mitte vanni panna. Pärast sünnitust ei tohiks lootevõiet maha pühkida.

Kui sa saad lapse, on oluline see teema mitte ainult oma arstiga, vaid ka haigla personaliga, kellega sa sünnitusel kokku puutud, läbi arutada. Räägi oma soovidest ka partnerile, sest peale lapse sündimist võid sa selle ise ära unustada. Kui soovid imiku pesuga oodata, ütle seda kindlasti haiglapersonalile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles