Armastuse pärast Hamburgi

Tiina Kolk
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tegusad koolilaupäevad: 
kui vaja, annab Ave Vals ka ise tunde, 
aga enamasti korraldab ta kooli asju.
Tegusad koolilaupäevad: kui vaja, annab Ave Vals ka ise tunde, aga enamasti korraldab ta kooli asju. Foto: Liis Treimann

Hamburgis elav eestlanna Ave Vals suudab oma alatise hea tujuga innustada inimesi nii kohalikus eesti koolis,  tehnoloogiafirma nõupidamistel kui ka zumbatrennis.

Ave Vals (40) on juba lapsest peale elav kinnitus ütlemisele, et kes palju teeb, see palju jõuab. Tartus koolis käies möödus tal suurem osa vabast ajast sportides – Ave kuulus Tartu noorte kergejõustikukoondisse seitsmevõistlejana –, nüüd ajab tehnoloogiafirmas Trinamic Motion Control Aasia-Okeaania müügijuhina töötav naine õhtuti ja nädalavahetustel agaralt eesti asja. Juhatab Hamburgi eesti kooli ja kuulub EÜSLi (Eesti Ühiskond Saksa Liitvabariigis) esinduskogusse.

Vaimustavad väljakutsed

«Ma ei osanud ette kujutada, kui meeletult palju kooliasjade ajamine aega võtab, kuigi meie pühapäevakoolis toimuvad tunnid ainult kaks korda kuus,» tunnistab Vals. «Aga ma tunnen sellest korraldamisest, toreda kooliperega suhtlemisest ja meeldivast tagasisidest suurt rahuldust.»

Sel sügisel algas Hamburgi eesti koolis üheksas, Valsile samas neljas õppeaasta. Kui tema eelkäija Tiina Kälissaar tegi ettepaneku asuda kooli etteotsa, polnud pikka mõtlemist. Ja mida tal karta oligi – taskus Tallinna Pedagoogikakooli lastaiakasvataja ja Audentese Ülikooli finantsjuhi diplom, lisaks aeroobikatreeneri ja spordiklubide Atlex/Arcoman juhatamise kogemus. Hamburgis elavaid pisikesi eestlasi oli Vals ka juba kaks koolitalve tantsima õpetanud, ning tütar Marleen käis samas koolis.

Soome meremeeste kirikuhoones tegutsevas koolis on sel õppeaastal kuus õpetajat ja kolmes klassis kokku 33 õpilast. Lisaks käib koos mudilaste rühm, kus Liilika Mahnssur-Allev pisikestega laulab ja neile eesti keelt õpetab. Saksakeelsetele vanematele (peamiselt isadele) õpetab nende elukaaslaste keelest arusaamist Anne Hainsoo.

Kui Ave Vals ise seitse aastat tagasi Hamburgi elama asus, piirdusid ta teadmised saksa keelest sõnadega ein, zwei, drei, ja lausega ich Liebe dich. «Läksin keelekursusele ja alustasin nullist. Numbreid õppides üllatusin, mismoodi sakslasel on tavaks paarisarve lugeda, näiteks kui tahad öelda 23, ütled kõigepealt kolm ja siis kakskümmend,» lausub Vals. «Mul polnud saksa keelest õrna aimugi, aga nüüd saan kõik asjad aetud.»

11-aastase tütrega räägib Vals ainult eesti keeles, elukaaslase Michael Randtiga inglise keeles, Michael ja Marleen omakorda suhtlevad saksa keeles.

«Tütar käib inglise keele kallakuga gümnaasiumis, kus õpib veel ka prantsuse keelt, keelevaist on tal olemas,» mainib Vals.

Omal ajal tänu töölähetusele Hamburgi sattunud naine tunnistab, et asus sinna hiljem elama armastuse pärast. «Infotehnoloogia on mind alati huvitanud, ja kui Tartu tarkvaraarendaja Codewiser kunagi turundusjuhti vajas, kandideerisin sellele kohale. Elus jääb palju väljakutseid tähelepanuta, aga selle võtsin vastu,» meenutab Vals.

Kuna Eestis oldi Valsi tööga rahul, jätkas ta Codewiseris tegutsemist ka pärast Saksamaale kolimist.
«Aga üksinda kodus nokitsemine – mina Hamburgis ja firma Tartus – mulle ei sobinud, ma ei saa niimoodi töötada,» räägib Vals. «Siis võtsin vastu järgmise väljakutse ehk oma praeguse töökoha, ega kahetse seda. Alguses pidin muidugi palju pingutama ja õppima, aga nüüd olen väga rahul.»

Jookseb ja tantsib

Kiipide ja moodulite turundamise ning eesti asja ajamise kõrvalt jõuab eestlanna endiselt sporti teha. Alsteri jõe suudme lähedal elades käib ta sealsetel kaldapealsetel jooksmas, lisaks harrastab zumba’t ehk tantsulist aeroobikat ja joogat.
«Jalgratas on mu igapäevane liiklemisvahend ka talvel, sest lund siin eriti ei ole,» mainib spordisõber.

Koduigatsust pole Hamburgis elav eestlanna tundnud, sest Skype’i kaudu räägib ta sageli vanemate, sõprade, sugulaste ja tuttavatega. «Vahel tundub, nagu elaksin Tartus kõrvaltänavas ja lihtsalt laiskuse pärast vestlen emaga arvuti kaudu,» muigab Vals, kelle pere veedab jõulud ja osa suvepuhkusest alati Eestis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles