Mida võiksid täiskasvanud lastelt õppida?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Õpetad lapsele, kuidas elus toime tulla, aga ära unusta, et ka laps võib sinule nii mõndagi õpetada. Laste muretu ja rõõmus olek paneb mõnikord mõtlema, mis juhtuks, kui maailma valitseksid pisipõnnid?

iDiva otsustas täiskasvanutele meelde tuletada, et meil oleks üht koma teist lastelt õppida ja koostas selle tarbeks nimekirja asjadest, mille võiksime pisikestelt ilmakodanikelt üle võtta.

Kuidas olla kartmatu

Spirituaalne õpetaja ja mitme raamatu autor Marianne Williamson on öelnud: «Lapsed on õnnelikud, sest nende peas puudub toimik nimega «asjad, mis võiksid valesti minna».» Lapsed ei ela hirmus, ainuke asi, mida nad pelgavad, on pimedus ja ka sellest hirmust saab lahti, kui lapsele öölamp soetada.

Kuidas kõigest hoolimata elu nautida

Lapsed leiavad kõikidest asjadest rõõmu. Nad ei analüüsi olukordi nagu täiskasvanud, nad lihtsalt naudivad. Lapsed teevad asju mõtlemata nende plusside ja miinuste peale.

Kuidas elada hetkes

Lapsed elavad olevikus, nad ei hoia minevikust kinni. Nad võtavad ühe päeva korraga. Lapsed ei muretse igapäevaselt sellepärast, mis neid tulevikus ees ootab.

Kuidas jääda iseendaks

Ainult täiskasvanud muretsevad sellepärast, mida teised neist mõtlevad. Laste aeg kulub laulmisele ja tantsimisele täpselt siis, kui neil on selle jaoks tuju. Sul on ju vaid üks elu, kas pole nii? Õpi lastelt, kuidas iseendaks jääda ja end hästi tunda.

Kuidas mitte olla kritiseeriv

Lapsed ei jaga karme hinnanguid. Pole vahet, kas sul on seljas uus kleit või öösärk, lapsi jätab see külmaks. Me kulutame niivõrd palju aega üksteisele hinnaguid jagades, et ajapikku muutub see tegevus täiesti mõttetuks.

Kuidas nutta, kui sul on valus

Lapsed on võimelised nutma, vahel isegi liiga palju. Sa ei pea küll nutma puhkema, kuid pea meeles, et aeg-ajalt on hea oma emotsioone väljendada. Sinu jaoks võib see tähendada paari pisara poetamist, kui sa oled haiget saanud. Sellisel viisil ei kogu sa negatiivseid tundeid enda sisse.

Kuidas ennast armastada

Lapsed armastavad ennast. Oleme kõik imelised inimesed, lihtsalt erineme teineteisest mõne asja poolest. Ära otsi pidevalt vigu, otsi endast hoopis head. Ole enesekindel ja armasta ennast.

Kuidas mitte diskrimineerida

Lapsi ei huvita, milline on su nahatoon, millise autoga sa sõidad või kas sulle meeldivad kassid või koerad. Täiskasvanud peaksid ka unustama sellistest asjadest hoolimise

Kuidas olla uudishimulik

Uudishimu viib loomingulisuseni. Kuna lapsed on uudishimulikud, siis nad küsivad pidevalt küsimusi ja uurivad elu enda ümber. Tõenäoliselt seetõttu on lapsed mõnikord täiskasvanutest targemadki.

Kuidas oma tundeid väljendada

Kõigepealt lõpeta kartmine. Oma tunnete väljendamine on hea ja meile vajalik. See loob sideme kahe inimese vahele. Miski ei saa valesti minna, kui sa astud julge sammu ja ütled, mida sa tunned.

Kuidas inimestes parimat näha

Oleme harjunud vigu otsima ja sageli unustame, et inimestes leidub ka head. Igal inimesel on mitmeid halli varjundeid oma iseloomus, vaid me ise saame otsustada, millele me keskenduda tahame.

Kuidas olla keskendunud

Lapsed kaovad sageli oma tegevuste sisse, olgu selleks siis filmi vaatamine või Lego-klotsidega mängimine. Nende mõtted ja neid ümbritsev keskkond ei sega lapsi. Täiskasvanute kohta ei saa just sama öelda.

Kuidas uskuda

Lapsed usuvad! Sa võid neile rääkida, et Harry Potter on päriselt üks pisike poiss Inglismaal ja nad usuvad seda. Suuremaks saades me aga lõpetame uskumise. Mitte keegi ei käsi sul uskuda, et Harry Potter on reaalne tegelane, aga kaota end mõnikod fantaasiamaailma ja tõestad endale, et sa oled võimeline uskuma.

Kuidas elevil olla

Ära lase elevusel enda sees kustuda. Lapsed on peaaegu kõigist asjadest elevil ja miks ka mitte? Elevust on ellu vaja, sest see muudab elamise tunduvalt lõbusamaks.

Kuidas olla aktiivne

Lastele meeldib ringi joosta ja olla aktiivsed. Mõnikord on lausa üllatav, et neil energiat jätkub. Nad mõtlevad pidevalt välja uusi mänge, mille käigus tuleb palju ronida, hüpata või joosta. Võta neilt eeskuju!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles