Reet Ausi keskkonnasäästlik T-särk kogub USAs toetust ja tähelepanu

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reet Aus kannab maailma keskkonnasäästlikumat T-särki.
Reet Aus kannab maailma keskkonnasäästlikumat T-särki. Foto: Viktor Burkviski

Reet Ausi loodud maailma keskkonnasäästlikuima T-särgi projekt on USA ühisrahastuskeskkonnas Kickstarter kogunud toetajatelt juba pea 10 000 eurot.

Alates 15. oktoobrist on ülimalt keskkonnasäästliku T-särgi projekt nimega Up-Shirt kogunud Hooandjale sarnases USA ja Suurbritannia ühisrahastuskeskkonnas Kickstarter ligi 10 000 eurot. Projekti toetajate hulka kuuluvad ka Kerli Kõiv ning Oscari-võitjast näitleja Jeremy Irons, kes mängib peaosa äsja maailma kinolinadele jõudnud keskkonnateemalises dokumentaalfilmis «Trashed».

Up-Shirt on rõivatööstuse tootmisjääkidest toodetud T-särk, mille tootmine on ligikaudu 80 protsenti väiksema negatiivse mõjuga keskkonnale kui tavalise särgi puhul. Projekti taga seisab moelooja Reet Aus ja tema ettevõte AusDesign.

Ausi sõnul on tavapärase T-särgi tootmine keskkonnale ääretult kurnav. «Ühe hariliku T-särgi masstootmiseks jaoks on vaja keskmiselt sama palju vett, kui kulub 60 duši all käiguks, energiakulust rääkimata,» räägib Aus. «Kujutage ette, kui suur oleks ressursside kokkuhoid, kui erinevate massiürituste ühekordsed reklaamsärgid oleksid toodetud mitte uuest puuvillast, vaid disainitud jääkidest, ja mõeldud korduvkasutamiseks.»

Ausi algatatud Kickstarteri kampaania eesmärk on levitada keskkonnasäästliku rõivatootmise sõnumit, aga täita hooandjate toel ka esimene suurem tellimus. Särkide valmistamisel on Ausi meeskonna partneriks Bangladeshi üks suurimaid tekstiilitootjaid Beximco.

Erinevate täiskasvanutele mõeldud noolesümboliga särkide vahel on võimalik valida 20-eurose toetuse eest. Suuremate annetuste puhul on aga võimalik ise disainiprotsessis osaleda ja eritellimusena kasvõi oma ettevõttele sümboolikaga särgid tellida. Särke saab tellida veel 6 päeva jooksul, mil projekt aktiivne on.

Projekti saab toetada Kickstarteri lehel, vaata lähemalt SIIT!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles