Ämmaemandad hakkavad teismelistele rasedatele rohkem tähelepanu pöörama

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

2012. aastal oli Eestis 491 alla 19-aastast sünnitajat ehk umbes 3,5 protsenti kõigist sünnitajatest. Et noori sünnitajaid aidata, viis Eesti Ämmaemandate Ühing läbi projekti, mille eesmärgiks oli teismelistele emadele tugivõrgustiku loomine. Koolituse läbis 16 ämmaemandat üle Eesti.

Alla 18-aastase noore rasedust käsitletakse kui riskirasedust. Teismelised rasedad võivad vajada täiendavat nõustamist psühhosotsiaalse toimetuleku osas, teostatavate uuringute olulisuse rõhutamist ja sagedasemaid visiite. Noortel rasedatel esineb sagedamini hüperemeesi, preeklampsiat, loote üsasisest kasvupeetust ja rasedusaegset aneemiat.

Teismelised ei võta end sageli rasedusega arvele, neil on halvad toitumisharjumused ning kui nad ka suitsetavad ja alkoholi tarbivad, suureneb märgatavalt oht sündiva lapse tervisele. Enamasti katkeb teismeliste rasedate haridustee ja väheste vanemlike oskuste tõttu esineb lastel terviseprobleeme. Teismelised emad jäävad tihti kõrvale tööturult ning sõltuvad seega pika perioodi vältel sotsiaaltoetustest.

Lõppenud projekti eesmärgiks oli teismelistele rasedatele ämmaemadusalase tugivõrgustiku loomine. Tugivõrgustiku moodustavad antenataalset hooldust pakkuvad ämmaemandad üle Eesti, kes said EÄÜ poolt korraldatud 3-osalisel koolitusel väljaõppe, et toetada alaealist rasedat läbi raseduse ning valmistada teda ette lapsevanema rolliks.

Ämmaemandad suunavad teismelised ka Noore Ema Kooli, et nad saaksid omaealiste turvalises seltskonnas valmistuda lapsevanema rolliks. Ideaalis soovitakse, et teismelise raseda rasedusaegne visiit on pikem (topeltaeg) ja et ämmaemand saaks visiidi käigus teismelisega hea kontakti. See on oluline, et saaks jälgida raseduse kasvamist ja teha vajalikud uuringud ning valmistada noort ette vanemarolliks (individuaalne visiitide kava).

Lisainfo

Vaata ka www.ammaemand.org.ee

Noore Ema Kool Tallinnas ja Pärnus

Noore Ema Kool Tartus

Vaata lisaks Noore Ema Kooli kohta: http://www.noorema.ee/nooreemakool.php

Tugivõrgustiku ämmaemandate nimekirja leiate SIIT!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles