Kuidas juuksevärv juustele mõjub?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hoolimata sellest, et juuksurid pakuvad tänapäeval tunduvalt rohkem teenuseid kui vaid lõikamine ja juuste värvimine, on viimane siiski naiste seas väga populaarne. Kuidas juuksevärv aga juustele mõjub?

Huff Post konsulteeris kahe eksperdi - Ni'Kita Wilsoni ja Elizabeth Cuannane Phillipsiga -, et välja selgitada, mida juuksevärv meie juustega teeb.

Selleks, et juuksevärk töötaks, tõstab ammoniaak juukse kutiikuli üles

Juuksevärv peab mõned takistused ületama enne, kui värv juustele kinnitub. «Juuksevärv peab pääsema karva tüveni, aga enne tuleb värvil läbi tungida juuksekarva kaitsvast kutiikulist,» selgitas Wilson. «Kui mõtled sellele, kuidas puutüve katab puukoor, siis juuksekarvaga on umbes sama lugu. Selleks, et värv saaks juuksekarva siseneda, tuleb juuksekarva kutiikul üles tõsta.» Siis saab ammoniaak siseneda. See kemikaal elavdab juuste pH-taset ja seda tehes muutub kutiikul lõdvemaks ning tõuseb üles. «Probleem on aga selles, et juukse kutiikul on juba häiritud ja kahju tehtud,» jätkas Wilson.

Peroksiid hävitab praeguse juuksevärvi

Kui kutiikul on üles tõstetud, siis järgmine samm on juuste tegelik värvimine. Selleks, et saada soovitud juuksetooni, tuleb praegune juuksevärv hävitada. «Siin tuleb mängu peroksiid, mis lõhub loomuliku juuksevärvi pigmendi. Peroksiid kuivatab juukseid, mis suurendab juuste kahjustumist. Kui kutiikul on üles tõstetud, tuleb pigment hävitada, seega nüüd peaksid juuksed meenutama heinakõrsi,» selgitas Wilson.

Kui oled värvi juustele kandnud, hakkab see juustes õiget tooni omandama. Pea meeles, et juukse kutiikulid on üles tõstetud kuni juuste loputamiseni ja juuksevärv siseneb avatud kutiikulitesse ja sealt edasi juuksekarva tüve sisse. Mida kauem on kutiikul tõstetud, seda nõrgemaks juuksed muutuvad. Pärast loputamist taastub kutiikuli esialgne seisund, kuid juuksed on juba kahjustatud.

Allergilised reaktsioonid on harvad, kuid teste tasuks siiski teha

Allergiline reaktsioon juuksevärvile kõlab hirmutavalt ja õnneks esineb seda harva. Hinnanguliselt neli inimest ühest miljonist on tundlikud juuksevärvi suhtes. Aga seda võib esineda, seega tuleks olla ettevaatlik. Väike riskiprotsent tekitab inimestes tunde, et teste pole vaja teha, kuid juuksurid peaksid julgustama just testide tegemist, et kindel olla.

Selleks, et ise testida, kas sa oled juuksevärvi suhtes tundlik või mitte, kanna väike kogus juuksevärvi oma randme siseküljele või kõrva taha. Seejärel oota 24 tundi, et näha, kas tekib mingisugune reaktsioon. Phillipsi sõnul tehakse neid teste sageli enne esimest värvimist, aga tegelikult tuleks neid enne igat värvimist teha. «Allergia võib välja kujuneda ka kahe korra vahel,» lausus Phillips.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles