Lugejad loetlevad stiiliapse: kilekott, sangad ja sportlik riietus vales olukorras

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Naine24.ee korraldas lugejamängu, mille teeks oli stiiliapsud. Tundub, et enamasti hakkavad silma samad vead – sportlike ja pidulike riiete kokkusobimatus, kilekotid, liibuvad riided. Lugejad märkasid aga muudki üllatavat.

Mind häirivad muidugi tüüpilised vead: sokk + sandaal, üliminiseelikud/pluusikesed kooliruumides või kontorites, värvide täielik möödapanek ja sobimatus.

***

Mind häirivad need läikivad nn Adidase või Adibasi dressipüksid, sest need ju ometigi näevad välja kui naisteviigikad, ilma viikideta. Nende juurde pannakse veel üldjuhul mustad kontsaga saapakesed ja kasukas. No kohe kuidagi ei sobi need asjad omavahel.

***

Silma riivab ka see, kui pannakse kokku kena naisterahva käekott ja spordijope. No need ei lähe ju kuidagi kokku. Jah, spordijope on võib-olla hea lihtne selga panna ja pesta, aga spordi asjad jäägu sportimiseks, mitte igapäevaseks käimiseks.

***

Isiklikult on minu jaoks täiesti õõvastav käia ringi kilekotiga. Ma ei mõtle seda, kui olen tulnud just toidupoest või ostnud mõne uue pluusi vms. Aga ma mõtlen seda, et pannakse oma rahakott, telefon ja võtmed kilekotti. Mõni käib nii ka teatris. Ka kilekotil on oma aeg ja koht.

***

Vahel on lihtsalt uskumatu, kuidas mõni noor tütarlaps kannab riideid, mis on justkui 80datest. Siis kohe tekib tunne, et läheks juurde ja ütleks, et ma aitan sul riideid valida ja neid sobitada.

***

Väga kõvasti muidugi pannakse mööda riietega, mis ei vasta figuurile. Inimene ei pruugi olla paks, aga valede riietega lipendab kõht üle pükste ääre. Häirib see, kui on valitud kõige kitsamad püksid, mille peal on veel liibuv pluusike, mis ei ole kuni vööni, vaid lõpeb juba natuke peale naba ära. Ka kogukamad saavad riietuda väga ägedalt, aga alati peaks arvestama  oma figuuri ja väljanägemisega.

***

Töötasin kooli kõrvalt ühes väikeses unises rõivapoes suures kaubanduskeskuses. Olin ise küllalt poisilik, kuigi salamahti ahhetasin kenade kleidikeste ja kingakeste järgi ning vaikselt ka juba töötasin selles suunas, et ka ise pilkupüüdvalt naiselik olla.

Kord astus mu poodi sisse jumalanna! Imekaunis pikkade mustade juuste, maitseka jumestuse ning laitmatu maniküüriga noor naisterahvas. Ta silmipimestavat figuuri rõhutas lühike seelik ja kehasse istuv pluus. Ta kandis punast ja musta, mis tema juuksevärvi taustal rabavalt mõjus. Igati perfektne kombinatsioon, mida täiustasid punased võrksukad.

Imetlesin tema välimust, kuni märkasin võrksukkade vahelt paistvaid pikki musti jalakarvu... Võrksukkade vahelt!

Ma olen muidu seda meelt, et inimeste karvakasv on nende endi asi, aga see pilt ei lähe mul iial meelest. Ja see on siiani, umbes kaheksa aastat hiljem, suurepärane motivatsioon, kui korragi mõtlen, et jätaks seekord epileerimise vahele.

***

Mind on häirinud kombinatsioonid, kus naised on otsustanud kanda: 1) kontsakingi ja käekotti koos sportliku jopega; 2) pidulikku riietust ja/või kontsakingi koos kilekotiga; 3) korraga botaseid ja käekotti.

Ilmselt tekkis mõnel neid näiteid lugedes äratundmisrõõm või -kurbus, mistõttu pakun ka välja mõned alternatiivid. Inimesed valivad tihti mugavuse, kuid kui on isu kanda kontsakingi ning käekotti, võiks kõrvale valida alati viisakama jaki või mantli. Kõigil meil on olnud olukordi, kus pidulikumas riietuses on vaja toidupoest läbi hüpata. Antud juhul võiks eelistada kaupade kaasavõtmiseks paberkotti ja seda võiksid teha ka ülikondades mehed. Botaste ja käekoti kokkusobitamiskatseid ma ei tahaks isegi pikemalt kommenteerida - paluksin seda kombinatsiooni kõikidel naistel võimalusel lihtsalt vältida...

***

Esimesel kohal on minu stiiliapsude edetabelis kindlasti triibud. Siinkohal ei mõtle ma, et mulle triibud ei meeldiks või et neis midagi halba oleks. Pigem seda, kui ühel ajal kantakse koos nt triibulist pluusi ja pükse, mis ei ole ühtse kostüümina mõeldud, on erinevast materjalist, eri tooni ja triibud on erineva laiusega. Kehvemal juhul on pükste triibud nt horisontaalis ja pluusil vertikaalis või vastupidi. Tintipeale teevad selle vea just mehed, panevad jalga triipudega püksid ning selga ka triipudega (triik)särgi. Kallid inimesed, less is more! Kui triibud meeldivad, siis piisab ka ühest triibulisest riietusesemest.

***

Häirivad vale pikkusega püksid teiste jalas. Just siis, kui ei ole veel see päris suvekuumus kätte jõudnud või sügisel veel külmaks läinud, armastavad paljud inimesed poolpikki pükse. Iseenesest on sellised vabaajapüksid toredad, aga kui nad on ikka natuke liiga pikad, et olla näiteks capri-püksid ning natukene liiga lühikesed, et olla pikad püksid, siis olgem ausad, need on kukekad. Mõned inimesed kannavad selliste kukekatega veel sokke ka, topelt aps. Palun ärge tehke seda! Kui ise hinnata ei oska, küsige sõbra/sõbranna käest nõu.

***

Sangad ja lotendavad kõhud, just needsamad, mis paljudel naistel olemas on. Sellega ma ei taha kõigi naiste (kellel on sangad või kõhuke) riietumist kohe stiiliapsudeks nimetada, mul endal ka need olemas. Stiiliapsudeks muutub riietus siis, kui keha kaetakse liibuvate riietega või kui aus olla, siis isegi liiga kitsaste riietega. Mõned pistavad särgi ääre püksivärvli vahele ka, tekitades sellise silmatorkava päästerõnga. Ei ole isus vaadata, ausõna.

***

Ma olen enamasti väga vaba suhtumisega inimeste riietumisharjumuste osas, aga üks jubedamaid asju, mida ma silmad on pidanud tunnistama, on see, et kantakse erkroosat ja punast värvi riideesemeid koos. Need lihtsalt ei sobi absoluutselt kokku.

***

Konkurentsitult kõige jubedam stiiliaps, mida keegi saab teha, on pika säärega paksud sokid kingades. Ma ei mõista, sellist kombinatsiooni ei vabanda isegi välja mitte mugavusega, see on konkreetne maitselagedus.

***

 Päris kurb on vaadata klubides tüdrukuid, kes jalutavad ringi pusa ja botastega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles