Karjääripäevadel murtakse piloodi ja õpetaja-ameti soolisi stereotüüpe

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naispiloot.
Naispiloot. Foto: SCANPIX

11. oktoobril toimuvad Eesti lennuakadeemias ja Tartu ülikoolis soolisi stereotüüpe murdvad karjääripäevad, mille eesmärgiks on juhtida uudsel moel noorte tähelepanu võimaluste paljususele erialavalikutes. Seekordsel karjääripäeval tutvustatakse poistele õpetaja eriala, mida tavapäraselt peetakse «naiste» erialaks, ja tüdrukud teevad tutvust «mehelike» lennunduserialadega.

Lennunduse õpitubades saavad tüdrukud käe valgeks lennuki juhtimisel ja maandamisel. Samuti tutvuvad tüdrukud angaaris õhusõiduki hooldusega. Õpetaja elukutse töötoas avaneb poistel võimalus viia läbi maailma huvitavaim koolitund.

Soolise võrdõiguslikkuse teavituskampaania raames toimuvatele karjääripäevadele on valitud noortele tutvustamiseks elukutsed, kus domineerib üks või teine sugu. Nii teevad poisid pilootprojekti käigus tutvust medõe, õpetaja, juuksuri ja rätsep-stilisti erialadega,  kus hetkel töötavad 90 protsendi ulatuses naised. Tüdrukud saavad omakorda ülevaate autotehniku, keevitaja, programmeerija, energeetiku, automaatiku, kaevandustöötaja, lennukimehaaniku ja piloodi elukutsetest, mida valitsevad mehed.

Sotsiaalministeeriumi soolise võrdõiguslikkuse osakonna juhataja Liina Kanteri sõnul on naiste ja meeste koondumine erinevatele tegevus- ja ametialadele suuresti põhjustatud ühiskonnas kujunenud eelarvamustest ja arusaamadest naistele ja meestele sobilikest tegevustest.

«Päevadega soovime noortele teadvustada, et pole olemas naiste ja meeste ameteid. Kõik elukutsed ja erialad sobivad nii poistele kui tüdrukutele, määravaks on noore huvi ja tahtmine,» märkis Kanter. «Lähenedes erialavalikule sooliste eelarvamuste vabalt ja avatud meelega, laiendavad noored oma haridus- ja elukutsevalikuid ning saavad paremini rakendada oma potentsiaali,» lisas ta.

Samuti näeb ta algatuses kasu ühiskonnale tervikuna. «Meeste ja naiste võrdsem jagunemine erinevatele töödele vähendaks tööturu soolist segregatsiooni ja selle negatiivseid mõjusid, näiteks Euroopa suurimat palgalõhet.»

11.10 toimuvad karjääripäevad on järjekorras kolmeteistkümnendad. Selle aasta jooksul viiakse läbi kokku 14 poiste ja tüdrukute päeva Tallinnas, Tartus, Kohtla-Järvel, Kukrusel ja Ülenurmel koostöös sealsete haridusasutustega. Terve aasta vältavas pilootprojektis osalevad kokku 250 eesti ja vene koolide gümnaasiumi õpilast.

Poiste ja tüdrukute päeva idee on pärit Saksamaalt, kus seda i alates 2000. aastast edukalt rakendatakse. Päevadel on osalenud enam kui miljon tüdrukut ja 70 000 poissi. Lisaks Saksamaale toimuvad samalaadsed päevad ka Austrias, Šveitsis, Luxemburgis, Tšehhis ja Poolas. Rohkem lugemist poiste ja tüdrukute päevade kohta Saksamaal: www.boys-day.de ja www.girls-day.de

Poiste ja tüdrukute päevad on soolise võrdõiguslikkuse teavituskampaania pilootprojekt, mille tellijaks on sotsiaalministeerium ja rahastajaks Euroopa Sotsiaalfond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles