Mida truudusetu mees sulle tegelikult öelda tahab?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Truudusetus ei tähenda tingimata suhte lõppu.

Aastaid tagasi töötas perenõustaja Rachel Green paariga, kes tulid vastuvõtule koos beebiga ja teatasid, et plaanivad lahutust. Vestluse käigus selgus, et mees, kes käis sagedastel tööreisidel, pettis oma naist, kui too oli veel rase. Hilisemal nõustamisel selgus lisaks, et naisel oli mõned aastad tagasi lühike salasuhe teise mehega, kirjutab magazine.foxnews.com.

Mees ei olnud oma pettumusest ja hingevalust veel tegelikult üle saanud, kuigi ta näiliselt andestas oma naisele ja jätkas abieluga. Pärast intsidenti said nad kaks last. Kui naine oli rase, tekkis tal terviseprobleeme, mistõttu ta ei saanud oma mehega magada. Mees aga reisis palju ning hülgamistunne ja süvenev pettumine sundisid teda lohutust otsima teise naise käte vahelt.

Truudusetus on enamasti suhtes esineva rahulolematuse ilming. Petjal on mingeid vajadusi, millele ta ei leia rahuldust. See on küll tunnete väljendamiseks väga kehv viis, kuid sageli see ongi kõigest püüd oma rahulolematust näidata. Sellepärast tulebki petmine sageli välja kummalisel moel – näiteks jätab petja «kogemata» lahti e-kirja armukeselt või siivutu pildi lauale. Või jääb tasku sedelike armukeselt, mille abikaasa nagunii üles leiaks. Petja tahab alateadlikult, et patt välja tuleks, sest ta tahab oma kaasale midagi selgeks teha.

Üks põhjus, miks intiimsus nii põnev on, ongi see, et oma seksuaalsuse paljastamine kellelegi teeb väga haavatavaks. Kui partner otsustab olla vahekorras kellegi teisega, on see justkui kõige alatum tõrjumise viis üldse. See võib (kuigi ei pruugi) olla kõige valusam kogemus abielus, mis võib juhtuda.

Selleks, et suhe saaks pärast petmist taastuda, peab paar palju tööd tegema, et probleemi juurteni jõuda. Tulles tagasi paari juurde, kellest alguses juttu oli, siis oli näiteks tollel naisel suur üllatus, et mees tegelikult polnudki talle salasuhet kunagi andestanud. Mees rääkis alles abielunõustamisel ausalt ära, kui haiget ta naise teo pärast sai. Nad olid siis just abiellunud ja mehel oli pea pilvedes, kui ränk hoop teda ootamatult tabas. Abikaasad said aru, et nad olid mõlemad tundnud samasugust pettumist, nad hakkasid avameelselt rääkima ja tunnistasid oma vigu. Nad hakkasid arutama, kuhu nende suhe jõuda võiks ja otsustasid jätkata.

Kui otsida põhjuseid, miks partner pettis, võib sarvekanda mõista, et see tulenes meeleheitest. Kui petja oleks olnud läbinägelikum ja oleks osanud probleemidest rääkida, siis oleks ta ehk suutnud konfliktidega tegeleda ja abielu päästa. Enamik meist annab endast nagunii parima ja kui kõik oskaks oma tunnete ja suhteprobleemidega tegeleda, siis ei otsikski nad nii meeleheitlikke viise oma tunnete väljendamiseks.

Aastaid tagasi töötas nõustaja Green ka abielupaariga, kes läks lahku, sest mees otsustas teise naise kasuks. Kohe oli näha, miks mees seda tegi. Ta naine oli kiusu täis ja ei andnud kunagi mehele sõna. Lahutuse käigus nõudis naine endale ebavõrdselt varasid ja ei lasknud mehel oma lastega kohtuda. Oli tunda, et mees oli selles suhtes lõksus ja ta ei leidnud muud väljapääsu kui petmine. Kuna naine ei suutnud end avada ega meest mõista, siis ei saanudki nad oma probleeme lahendatud ja läksid lahku.

Kui sa ei suuda oma eksiga ära leppida, siis tuleb otsida abi lähedastelt, et edasi minna. Vihapidamine teeb rohkem liiga sulle endale kui talle. Sina oled see, kes kannab viha endaga kaasas, kui käid toidupoes ja viid lapsi kooli; sina oled see, kes kõnnib tigedalt tänaval ja ei suuda end vabaks lasta.

Vihasena tahaks ikka kätte maksta, kuid mis kasu sellest oleks? Küll elu teist õpetab, see pole sinu teha. Kui keegi on sind petnud, siis tähendab see, et ta ei taha, et sa enam tema eest vastutaksid.

Kui leiad, et abikaasa on sind petnud, pead esiteks enda eest hoolitsema. Selle avastuse pärast pead ilmselt nii mõndagi oma elus ümber hindama. Tõenäoliselt pead loobuma paljudest unistustest ja tulevikusoovidest, mis sul olid. Ole enda vastu hea ja veeda aega lähedastega, kes sinust hoolivad. Otsi abi terapeudilt, kes aitab sul valu ja vihaga toime tulla. Anna endale leinamiseks aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles