Kas oled halb ülemus?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ehk oled märganud, et su alluvad pole õnnelikud või vahetub personal pidevalt. Võib-olla ei võta alluvad sind piisavalt tõsiselt. Kas alluvate näol on tegemist juhmarditega, kes peaksid olema õnnelikud, et neil üldse töö on? Või on asi hoopis sinus?

The Grindstone toob viis näidet halvast ülemusest. Kas sina oled üks neist?

Teatraalne ülemus. Sul on alati kiire, su kalender on kohtumisi täis ja sa oled pidevalt pinges, seega sa karjud alalõpmata oma alluvate peale, sest... See peaks ju kõik paremaks muutma? Hääle tõstmine, vihaseks ja dramaatiliseks muutumine ei aita. Ürita abi paluda ja räägi oma vajadustest rahuliku häälega. Inimesed reageerivad headusele ja ratsionaalsusele.

Liigselt kontrolliv ülemus. Olgem ausad, sa oled selline, kas pole? Mõnikord meeldib sulle, kui asjad saavad tehtud täpselt nii, nagu sina tahad, ja see on normaalne. Aga selleks, et julgustada töötajaid paremaid tulemusi ilmutama, peaksid sa neid rohkem usaldama ja mitte pidevalt neile kuklasse hingama.

Kui võtad vabamalt ja usaldad teist inimest, siis ta tajub, et ta peab vastutuse enda õlule võtma. Hea töö tegemine on peaaegu kõigi jaoks oluline. Kui sa oma alluval ilma abiratasteta sõita ei luba, siis ei pruugi sina ega tema kunagi tema tõelist potentsiaali avastada.

Ülemus, kes ei viitsi vaeva näha. Võib-olla on su alluvuses hea meeskond, kes ei vaja eriti juhendamist, võib-olla pead aga pidevalt tegelema laiskvorstidega, kes teevad oma tööd poolikult. Igal juhul on sinu ülesandeks oma meeskonda juhtida. Isegi head töötajad vajavad veidi julgustust, kui nad teevad oma tööd hästi, siis räägi sellest nendega. Kui sulle tundub, et nad võiksid rohkem pingutada, siis on sinu ülesandeks vahele sekkuda ja luua plaan, kuidas ettevõte saaks kasvada. Võib juhtuda, et pead ka mõne alluva lahti laskma.

Hirmuäratav ülemus. Kas ütled sageli oma alluvatele, et pead nendega rääkima ega selgita lähemalt, milles asi? Kas korraldad pidevalt koosolekuid, andes sellest märku kolm päeva varem ja lisades, et rääkida tuleb millestki tõsisest? Tekitad oma alluvates kahtlusi ja kõhklusi. Koosolekut kirja pannes tasuks alati alluvatele teada anda, millest koosolekul juttu tuleb. See ei tekita inimestes ebakindlust ega muretsemist. Hirm ei võrdu lojaalsusega, pea seda meeles.

Ülemus, kes on rohkem sõbra eest. Kas käid koos oma assistendiga reede õhtuti pidudel? Võib-olla peaksid lõpetama. Oleneb muidugi töökohast, kuid tavaliselt ei taha alluvad ülemusega väga semulikult läbi käia. Muidugi võib nendega sidemeid luua Facebookis või mõnel firmapeol, aga sealt edasi läheb asi juba kahtlasemaks. Kui muutud ülemusena oma alluvaga liiga sõbralikuks, siis kaob töö- ja eraelu piir ning sul võib olla järgmine kord ebamugav paluda tal mõnd tööalast probleemi lahendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles