Kuidas õpetada last peput pühkima?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sellele küsimusele vastab Emmede klubis füsioterapeut Kristīne Stalīdzāne. Kogemused näitavad, et mure pepu pühkimisega tekib pigem poistega.

Mitte kõik 4-aastased lapsed ei oska oma tagumikku pühkida. See on väga individuaalne, aga enamik õpib selle 5-aastaseks saades ära. Umbes 5-6-aastased lapsed on teadlikud puhtuse ja hügieeni olulisusest, aga siiski võib ka neil õnnetusi juhtuda.

Oluline on, et ema ei oleks selles tegevuses ise liiga aktiivne. Ema peaks last toetatama kui too tualetti läheb, lapsele paberit andma ning kõigepealt ootama, kas laps suudab ise pühkida, või peab teda aitama. Kohe ei ole vaja sekkuda.

Enamasti ongi probleemi põhjuseks see, et ema on liiga agar ja ei lase lapsel vigu teha. Kõik ei pea kohe ideaalselt välja tulema, las laps harjutab.

Emmede klubi ekspert Sandra Lase lisab, et kindlasti tuleb ette olukordi, kus laps peab seda ise tegema - näiteks lasteaias. Ole valmis selleks, et kõik ei pruugi esimesel korral sujuvalt minna. Midagi hullu sellest ei juhtu. Tulete lasteaiast koju ja pesete pepu korralikult üle. Aja jooksul õpib laps pepu pühkimise korralikult selgeks. Mõni laps ei oska seda ideaalselt teha veel ka kooli minnes - põhiline on seda pidevalt harjutada ja selleks peabki laps seda ise tegema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles