Millal vajab laps esimesi jalanõusid?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Kas laps vajab jalanõusid kohe kui ta kõndima õpib? Jalanõude kandmisest räägib lähemalt füsioterapeut Kristine Stalidzane.

Esimene reegel: jalanõusid tohib laps kanda alles siis kui ta õpib kõndima iseseisvalt, ilma vanema abita.

Mõned arstid soovitavad ka juba roomavale lapsele jalanõud jalga panna, aga Stalidzane seda õigeks ei pea, kirjutab Emmedeklubi.

Kui lapsel on jalanõu jalas, on tema lihased fikseeritud.  Kui laps kõndima hakkab, on tähtis, et ta tugevdaks oma lihaseid ja liigeseid, et ta õpiks õigesti kõndima ja jalgade areng jätkuks. Lisaks arenevad ka puusad, vöökoht, jalad ja selg, lisaks oleneb jalgade arengust ka terve selgroo tervis. Seetõttu soovitabki füsioterapeut lasta lapsel võimalikult kaua paljajalu käia, et jalad saaks areneda ja tugevamaks muutuda.

Teine reegel: Kui laps on õppinud iseseisvalt kõndima, võib jalanõusid kanda vaid õue jalutama minnes, sest toas ei ole nendeks vajadust.

Lapse kõndima hakkamisel on soovituslik, et ta saaks erinevatel pindadel kõndida (matid, vaibad, põrand, kivikesed, muru, kasvõi käbid), et toetada jala arengut.  

Millised peaks esimesed jalanõud olema?

Jalanõud ei tohiks olla liiga suured, ega ka liiga väikesed. Soovituslik oleks osta lahtise varbaosaga jalanõud. See-eest kannaosa võiks olla tugevalt fikseeritud ja toetatud. Selliseid jalanõusid võiks kanda kuni koolini. Laste jalanõud ei pea alati kallid olema, kuid nad peaksid olema stabiilsed ja mugavad. Et aru saada, kuidas laps ennast nendes tunneb, tuleks neid lapsele poes jalga proovida ja lasta tal ringi jalutada. Õigete jalanõude kandmine aitab lapse jalgade ja selja tervist hoida. Kergem on halba rühti ja jalgade asendit ennetada, kui seda hiljem parandama hakata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles