Kuidas aidata lapsel algava õppeaastaga kohaneda?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Lustakas ja peaaegu kohustustevaba suvi on otsa lõppemas ja peagi algab jälle kool. Üleminek vaheajalt õppetööle võib lapse ning ka vanema jaoks stressirikas olla. Siin on mõned nõuanded, kuidas «suvepohmelli» leevendada.

Rutiini harjutamine
Algavast nädalast võiksite minna tagasi kooliaegse rütmi juurde, kirjutab Gal Time. Äratage laps sel kellajal nagu koolihommikutelgi ning kehtestage õhtune varakult magama mineku kord. Heitke pilk peale eelmise aasta töövihikutele või kooliülesannetele ning vaadake, kas lapsel tulevad need asjad meelde. Vaid 15-minutist päevas piisab selleks, et lapse vaim jälle erksamaks muutuks.

Positiivne suhtumine
Jälgige, millised on lapse emotsioonid seoses kooli minekuga. Kui laps on pigem negatiivne, tuletage meelde ka kõik positiivsed asjad: kohtumine sõpradega, uued tegevused, uued õpetajad, uued riied jne. Loomulikult on ohtralt ka neid asju, mis lapsele ei meeldi, kuid keskenduge positiivsele.

Kehtestage reeglid
Uue õppeaasta alguses võib nii mõnigi kerkiv probleem või teema üllatusena tulla, sest ka vanemad pole võtnud aega, et neile asjadele mõelda. Pange paika, kuidas laps kooli ja koolist koju saab. Esimese klassi laste puhul, kes peaksid omapäi koolis käima hakkama, tuleks hakata harjutama kooliteed ja liikluses toimuva märkamist. Leppige kokku, millised on vanema ja lapse ootused uuele kooliaastale, millal võivad lapsed pärast kooli külalisi kutsuda või ise külla minna, millised kodused kohustused lastel pärast kooli ära tuleb teha jne.

Paku abi
Kooli (tagasi) minek võib olla lapsele väga stressirikas. Ole nende käitumise ja sõnade suhtes tavalisest veelgi tähelepanelikum. Kinnita lapsele, et ta võib alati pöörduda sinu poole oma murede või hirmudega. Planeeri igaks juhuks oma päevakava nii, et vajaduse tekkides saaksid pühendada oma lapse aitamisele rohkem aega.

Alusta uut traditsiooni
Korralda esimese koolipäeva puhul perekonnale midagi erilist, mida kõik naudivad. See võib olla kinoskäik, pidulik õhtusöök või miski muu lõbus ja tuju tõstev.

Korraldage lapse õppimise nurk ümber
Mõelge koos läbi, kuidas ta asju paremini organiseerida ning samas anna talle vabadust oma õppimise nurka kaunistada või ümber kujundada. Vajadusel tõstke proovimiseks mööblit korduvalt ringi, et näha, kuidas ta tuba siis välja näeks.

Välimuse värskendus
Uus soeng, uued riided või uued koolitarbed annavad lapsele enesekindluse ning samas ka soovi neid juba koolis teistelegi näidata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles