Suvelõpu häda: kõhupuhitus

Tiina Kolk
, Arteri toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isuäratavad: aga nende söömisega tasub piiri pidada!
Isuäratavad: aga nende söömisega tasub piiri pidada! Foto: Liis Treimann

Ehkki värsket kraami leiab poe- ja turulettidelt aasta läbi, kurdavad paljud just saagikoristuse ajal kõhugaaside ja ebamugavustunde üle. Vaevusi aitavad leevendada mitmesugused taimeteed, nendib Irje Karjus alias Metsamoor.

Karjus soovitab kõigepealt selgusele jõuda, mis kõhupuhitust põhjustas ja mille koosmõjul gaasid tekkisid. Vahel inimesed üldse ei mõtle, mida nad söövad-joovad, nendib ta. Näiteks pakutakse igal külalaadal värsket piima ja ahjusooja leiba ning kuigi üldiselt teatakse, et koos süües kipuvad need gaase tekitama, on paljud valmis naudingu nimel kõhuvaevusi kannatama.

Taimetarga sõnul suudab pärast seesugust söömaaega kõhupuhituse ja soolespasme peletada üks peotäiesuurune teeleheseemneamps.

«Nüüd on teelehed juba ära õitsenud ja seemned valminud. Suurem inimene võiks tõmmata endale piltlikult öeldes suurema peotäie seemneid, väiksem väiksema,» soovitab Karjus. «Selle igas teeservas kasvava taime seemnetel samasugune lõõgastav mõju nagu No-spa tablettidel.»

Kõhupuhituse ja -valu puhul turgutavad enesetunnet ka taimeteed. Soolespasme tõrjuvad näiteks kummeli-, kollaste õitega hanijala-, samuti kurereha- ja iisopitee.

Mõnel inimesel võib ärrituse tekitada värske kapsas ja oad-herned, teisel õunad ja ploomid, kolmandal tühja kõhuga söödud must leib. Happelisi toite saab kohe tasakaalustada aluselistega, näiteks suvikõrvitsa või värske kurgiga.

Rinnaga toitvad emad, kelle lastel on sageli gaasivalud, peaksid eriti hoolikalt toitu valima ja analüüsima, millised ained lapsele piinu põhjustavad. «Imetavatele emadele sobivad teelehe-, kummeli- ja punetee, sest need rahustavad soolestikku,» räägib Metsamoor.

«Kõik tundlikud peaksid aga enne või pärast raskesti seeditava söömist jooma kikkaputke-, iisopi- või salveiteed. Tihti põhjustavad nii lastel kui ka täiskasvanutel kõhugaase hoopis sooleparasiidid, sel juhul pole kõhupuhituse-tablettidest ja turgutavatest teedest muidugi abi.»

Metsamoori terviselaagrites õpetatakse kõhupuhituse käes vaevlejatele harjutusi, mis lasevad organismil lõdvestuda. Kõige lihtsam neist pärineb otse loodusest: väristage end nagu haavalehed puu otsas, nii lõdvestuvad isegi põselihased.

Karjuse sõnul peaks kroonilise kõhupuhituse ja gaasivalu korral pöörduma perearsti poole, alustama taimeravi kuuriga või homöopaatiaga või tegema endale punktmassaaži ehk katsuma oma kehal neid punkte, mis panevad soolestiku käima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles