Öösiti üleval olevad inimesed on suurema tõenäosusega enesekesksed, kahepalgelised ning vähese empaatiavõimega

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Värske uuring näitab, et inimesed, kes on öise eluviisiga, kalduvad suurema tõenäosusega nartsissismi, psühhopaatia või machiavellismi poole.

Lihtsalt lahti seletatuna tähendab nartsissism seda, et inimene tõstab oma enesehinnangut teiste arvelt, kirjutab You Beauty. Psühhopaatia seda, et inimesel on vähene või puudulik empaatiavõime teiste suhtes. Ning machiavellism seda, et inimene on kahepalgeline.

Uuringus osales 263 vabatahtlikku, kelle puhul määrati ära nende põhilised iseloomujooned ning see, kas nad magavad pigem päeval või öösel. Uuring näitas selget seost öiste eluviiside ja nende kolme ebameeldiva iseloomuomaduse vahel.

On võimalik, et öösiti üleval olevatel inimestel süvenevad need käitumisjooned, sest siis ümbritseb neid lihtsalt vähem inimesi, kelle ees peaks oma käitumist kontrollima.

Siiski leiavad psühholoogid, et selle uuringu tulemusi ei saa väga tõsiselt võtta. Kõikidel inimestel on olemas teatud kalduvus neile kolmele iseloomujoonele ja samas leidub neid, kes magavad öösiti hästi ning hommikuti heatujuliselt ärkavad, kuid omavad neid negatiivseid käitumismustreid tugevamalt kui paljud öise eluviisiga inimesed. Väsimus ja segamini unerutiin tekitavad stressi ning see ei too mitte kelleski parimaid jooni esile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles