Roomamine annab lapsele eeldused paremaks terviseks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Phovoir/ScanPix

Kuigi mõned emad ütlevad, et nende lapsed pole kunagi roomanud, ütleb füsioterapeut Klaudija Hela, et eranditult kõik lapsed hakkavad mingil etapil roomama.

Füsioterapeudid kuulevad emasid tihti ütlemas, et nende laps ei roomanudki, vaid hakkas kohe käputama, kirjutab Emmedeklubi. Beebi roomamine mängib tema arengus olulist rolli ja kindlasti ei ole hea, kui see arenguetapp vahele jääb. Lapse roomamise soodustamiseks oleks vaja luua selleks sobiv keskkond.

Miks on roomamine nii tähtis? Üha rohkem on tõendeid, et roomamisel on väga oluline roll keha tugevdamisel, tasakaalu ja selja arengul ja isegi sotsiaalemotsionaalsel arengul.

Roomamine tugevdab tervet keha. Kui laps roomab, kasutab ka mõlemat kätt ja jalga, et hoida keha kokkupuudet maapinnaga. See tugevdab lapse kõhu-, õla-, käe- ja jalalihaseid. Roomamine on oluliselt seotud ka lapse rühiga, sest see tugevdab seljalihaseid.

Samuti mõjutab see nägemistaju. Laps liigub ruumis, kasutades nägemist, et oma eesmärgini jõuda. Et vaadata kohale jõudmise eesmärki, ning oma käsi, peab ta oma silmi fokusseerima, mis omakorda on hea silmade arengule ja lihastele. «Treenitud» silmalihased vähendavad nägemisprobleemide riski. Hea nägemine on oluline, et laps lugema ja kirjutama õpiks.

Roomamine mõjutab lapse sotsiaalset arengut. See tähendab seda, et lapse positiivsed ja negatiivsed emotsioonid väljenduvad sagedamini ja intensiivsemalt. Kui laps hakkab iseseisvalt ringi liikuma, tunneb ta vabadust ja määratleb ise uusi eesmärke, mis omakorda mõjutab lapse enesekindlust. Eesmärkide seadmine ja nende saavutamine või saavutamata jätmine mõjutab lapse emotsionaalset arengut ning kokkuvõttes mõjutab lapse iseseisvuse ja enesekindluse taju.

Kui laps roomab traditsioonilisel viisil, töötavad ta vasak ja parem ajupoolkera ning keha koostöös. Just see on kõige olulisem põhjus, miks roomamine on nii oluline. See aitab kaasa lapse koordinatsiooni arengule. Kuigi on ka lapsi, kes liiguvad omal erilisel moel, on ka see vastuvõetav, sest varem või hiljem hakkavad nad klassikalisel viisil roomama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles