Laserdepilatsioon on protseduuri läbiviijale ohtlik

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Värske uuring paljastab, et laserdepilatsiooni käigus vallanduvad õhku kahjulikud ained, mis võivad protseduuri läbiviija tervist oluliselt kahjustada. Samuti on juba teada juhtumeid, kus peale bikiinipiirkonna karvaeemaldusi on meditsiinitöötajate hingamisteed inimese papilloomviirusega nakatunud.

Laserdepilatsioon on kulukas ja valus, kuid pikas perspektiivis mugav võimalus, kuidas saada lahti karvakasvust soovimatutes kohtades. Ameerikas on see mittekirurgiliste iluprotseduuride järel populaarsuselt kolmas. Eelmisel aastal lasi end karvutuks kõrvetada 1,2 miljonit naist.

Bostoni nahakirurg doktor Gary S. Chuang on avaldamas uuringut, mis seab laserdepilatsiooni ohutuse kahtluse alla. Üllatavalt ei peeta ohtlikuks laserit, vaid hoopiski protseduuri käigus tekkivat tumedat, halvasti lõhnavat suitsu, kirjutab Elle.

Chuangi kolleegid olid alguses uuringu suhtes võrdlemisi skeptiliselt meelestatud, arvates, et tegemist on lihtsalt põlenud karvaga, kuid Chuangi see vastus siiski ei rahuldanud. Läbi viidud uuringu tulemused olid šokeerivad.

Tekkiva suitsu sees oli üle kolmesaja erineva keemilise komponendi, millest 13 on inimestele ning loomadele kahjulikud, näiteks benseen, tolueen ja etüülbenseen. Saadud tulemus toetas varemalt tehtud uuringuid, mis väidavad, et hetkel kasutatav tehnoloogia vallandab protseduuride käigus õhtu mutageenseid aineid. 

Veel häirivam on, et juba on teada mitmeid juhtumeid, kus igapäevaselt genitaalide laserdepilatsiooni tegevad tervishoiutöötajad on nakatunud inimese papilloomviirusega (HPV), ning mis kõige hullem, haigus on välja löönud nende kurgus. Samuti on astmat põdevad meditsiinitöötajad täheldanud, et peale protseduuri läbiviimist tekkisid neil astmahood.

Paljud protseduuri läbi viivad ettevõtted on peale Chuangi avastust hakanud kasutama oma hingamisteede kaitseks maske, kuid mõned depilatsiooni käigus vallanduvad kemikaalid on nii väikesed, et satuvad hoolimata maskist siiski hingamisteedesse.

Hetkel on Ameerikas laserdepilatsiooniga tegelevate ettevõtete seas segadus. Mõned on koheselt hankinud oma kliinikutesse õhku suitsust puhastavad seadmed ning varustanud oma töötajad hetkel saada olevate parimate maskidega ja ütlevad sealjuures, et hetkel ei saa olemasolevate vahenditega veel päriselt rahul olla. Ja samas on neid, kes ütlevad, et kuna siiani pole neil midagi halba juhtunud, ei usu nad ka seda, et tulevikus midagi juhtuda võiks ning nimetavad seda kaineks loogiliseks mõtlemiseks.

Doktor Carolyn Jacob, kes on Chicago ilukirurgilise haigla asutaja ja juht, leiab, et kui protseduur oleks tõepoolest ohtlik, oleks ta seda oma 14-aastase laserdepilatsiooni läbi viimise kogemuse juures juba näinud. Ta lisab, et protseduuril vallanduvad ained on suurlinnade õhus nagunii, sest neid sisaldub ka autode heitgaasis ning sigaretisuitsus.

Kliendi jaoks on lohutav kuulda, et kuna protseduuri aeg on lühike ja otseselt tekkivat suitsu sisse ei hingata, on suitsu negatiivsed mõjud minimaalsed. Kuid südamerahuks võib siiski ka endale maski paluda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles