Kuus mõjuvat põhjust, miks ei tohi raseduse ajal suitsetada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Seda, et suitsetamine kahjustab tervist, teavad kõik. Miks tasub aga olla raseduse ajal eriti hoolas ja vältida nii suitsetamist kui kokkupuuteid suitsetavate inimestega, teeb selgeks Alkeemia.

  • Rasedusaegne suitsetamine mõjutab beebi aju terve tema elu. Lastel võivad esineda õpiraskused, käitumisprobleemid ja suhteliselt madal intelligentsustase, madalam enesekontroll ja/või hüperaktiivsus. Vanemad ei pruugi hiljem mõistagi, miks lapsel koolis raske on.
  • Suitsetava ema laps sünnib maailma nutuse ja närvilisena, nikotiinisõltlasena.
  • Suitsetava ema lapse immuunsüsteem on nõrgem, laps on vastuvõtlikum haigustele ja tal esineb lapseeas suurenenud vajadus terviseteenuste järele, võrreldes mittesuitsetajate perest pärit lapsega.
  • Raseduse ajal suitsetavate naiste beebidel on kõrgem oht kaasasündinud arenguhäireteks. Ema suitsetamine kahjustab lapse kopse ja soodustab haigestumist.
  • Beebidel, kelle emad suitsetavad enne ja pärast sünnitust, on 3–4 korda suurem oht surra hällisurma.
  • Hea oleks, kui raseduse ajal ei suitsetaks ka isa. Passiivne suitsetamine mõjub sama kahjustavalt kui suitsetamine. Teiste suitsetavate pereliikmete või töökaaslaste riietel olev tubakalõhn ja vingugaasiküllane väljahingatav õhk on rasedale naisele ja sündimata lapsele kahjulikud.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles