Laula lapsele, see arendab teda!

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Phovoir/ScanPix

Lapsed armastavad muusikat, eriti laulmist. Kuid kas teadsid, et laulmine ei paku lapsele ainult meelelahutust, vaid soodustab ka tema arengut?

Iga laps on muusikaline
Põhimõtteliselt on iga laps musikaalne - teab ta seda või mitte ja kas talle see meeldib või mitte, kirjutab Emmedeklubi.

 Juba 6-kuuselt oskab laps rütmile kaasa liigutada. Niipea, kui ta on seisma õppinud, võib oodata tema esimest katset «tantsida». Kui lapse loomulikku muusikaarmastust edendada, võib ta juba peale teist eluaastat ise laulda. Seega, kui laps hakkab lalisema, laula koos temaga!

Teise ja neljanda eluaasta vahel on laps võimeline süvenema ja tähelepanelikult kuulama, et õppida selgeks uus laul. 4-5-aastased õpivad kiiremini ja põhjalikumalt ning neil on juba lemmiklaulud, mida nad võivad peast laulda.

Väikeste laste entusiasm muusika suhtes on täiesti vaba ja sundimatu. Nad liigutavad end muusika rütmis ja tahavad laulule nii kõvasti, kui võimalik, kaasa laulda. Aita last, et ta saaks oma annet rakendada. See tõstab tema enesehinnangut ja aitab ta talendil edasi areneda.

Musikaalsus pole oluline
Laulmine on lihtne. Hääl on alati olemas ja üldjoontes on iga laps võimeline sünnist saadik laulma. Aja jooksul see suurepärane võime kasvab või kahaneb. Seetõttu võiksid lapsele laulda nii varakult, kui võimalik. Lapsed eelistavad laulda koos oma vanematega. Õppige koos sõnu ja meloodiat - see on põnev ja annab lastele palju.

Lisaks oled sa palju parem kui CD-mängija, sest võite korrata salme ja ridu nii palju kordi, kui ise soovite. Ära karda laula, isegi kui arvad, et sa pole musikaalne. Samuti proovi seda teha iga päev, isegi kui see sulle alguses väga ei meeldi , sest sedasama teeb siis ka sinu pisike! Võib-olla saab laps aeg-ajalt ka koos vanaema või vanaisaga laulda.

Laulmine kui osa arengust
Muusika ja laulmine ei arenda mitte ainult lapse musikaalseid andeid, vaid soodustab ka lapse loovust, parandab õpivõimet ja sotsiaalseid oskusi. Laulmine tõstab lapse meeleolu, kuid suurendab ka turvalisustunnet ja soodustab keelteõppimist.
Laulu sõnu võiks korrata koguaeg ja samuti laulu ülesehitust, kus tavaliselt on vaheldumisi kaks laulusalmi ning refrään. Sellest aru saamine on lapsele kasulik, õpetades süsteemsust ning arendades lapse loogikat.

Väikelapse puhul ei peaks vanemal olema täiuslikkusetaotlust. Lapse hääl pole alguses tehniliselt korrektne ja oodata, et ta suudaks täpselt viisi pidada, on vale. Sinu ülesandeks on toetada last selles, mida ta teeb. Võimalda lapsel kuulata eri stiili muusikat ja ära sunni talle peale näiteks ainult lastelaule või klassikalist muusikat. Kes teab, võib-olla meeldivad su pisikesele hoopis šlaagrid, mida sa ise sugugi ei armasta.

Laulmine on tervisele kasulik
Varajane ja regulaarne laulmine arendab lapse keskendumisvõimet, tugevdab mälu ja arendab lapse improviseerimisoskust.

Väikesed lapsed, kes laulavad, on emotsionaalselt stabiilsemad ja ka üldiselt tervemad. Tüüpilised lastelaulud, mis levivad põlvest põlve, aitavad lapsel samastuda oma kultuuriga ja kujundada mina-pilti.

Laste laulud, sealhulgas unelaulud, loovad turvatunnet ning tihti mäletavad inimesed ka suureks saanuna just neile lauldud laule.

See, et sinu laps pole laulmises erakordselt andekas, ei tähenda midagi. Üks naine meenutab enda mälestusi lapsepõlvest: «Minu ema on lõpetanud muusikakooli ja muusika on olnud alati väga lähedane. Mul on meeles ainult mõned laulud, aga põhiline on meloodia, mis on jäänud meelde. Tean, et me laulsime enne magamaminekut läbi terve repertuaari, kuni õues läks pimedaks. See oli nii lähedust ja ühtekuuluvust tekitav. Kahjuks oli mulle «karu kõrva peale astunud» ja ma ei suutnud isegi kõige lihtsamat viisi pidada. Nüüd, kui mu tütar on veel vähem kui 2-aastane, kõlab ta hääl juba paremini kui minu oma.»

Laulud «arenevad» koos lapsega
Laulge koos. Võite laulda ka kaanonit - laulate sama laulujuppi, aga alustate erinevatel aegadel. Muusikalised eksperimendid on lastele lõbusad ja soosivad edasist katsetamist. Esimesed laulud õpib laps kõrva järgi, aga kooli minnes hakkab ka noote õppima. See aitab koolitunnis paremini õppida harjumatumaid ja keerulisemaid laule ja muusikat. Selles vanuses võivad lapsed ka klassikalise muusika õppimisega algust teha. Kokkuvõttes - koos vanusega kasvavad ka nõuded. On oluline, et sa hoiad lapsega koguaeg sammu ja muudad muusika talle lõbusaks, et ta areneks edasi ning jätkaks selle õppimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles