Kas oled abielus nartsissistiga?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puule on graveeritud "Ma armastan ennast".
Puule on graveeritud "Ma armastan ennast". Foto: SCANPIX

Kas tunned, et oled justkui lõksus ja kontrolli all, su abikaasa manipuleerib sinuga ja sa ei saa enam aru, kes oled? Siis võib olla, et oled abielus nartsissistiga.

Kas su partneril on sulle teistsugused ootused ja nõudmised kui iseendale? Siis võib olla, et oled abielus nartsissistiga. Kas su partneri meelest on sinu tunded ja vajadused «hullud» või ta peab sind klammerduvaks, kuigi keegi teine su tutvusringkonnas nii ei arva? Siis võib olla, et oled abielus nartsissistiga. Kas su partner elab end seksuaalselt välja, käitub hooletult, on emotsionaalselt ründav, manipuleeriv ja süüdistab oma tunnetes sind? Siis võib olla, et oled abielus nartsissistiga.

See võib olla tõeliselt segadusttekitav, kui inimene, keda armastad, sind pidevalt ignoreerib, väldib ja otsib su vajadustele või tunnetele mingeid vabandusi, kuid heidab seejuures hoopis sulle ette, et sa ei tee kunagi nii nagu tema soovib. Sellises olukorras on raske näha, et partner hooliks sinust, kaitseks ja kuulaks sind või üldse sinuga arvestaks. Võid surve tõttu öelda ja teha kõik nii nagu ta soovib, et lihtsalt tülisid ära hoida, kirjutab Psychology Today.

Selline pinge ja hirm eksimuste ees võib viia depressiooni, madala enesekindluse, ärevuse, energialanguse ja tahtejõuetuseni. Alati on ohtlik sõltuda kellegi teise arvamusest, kuid kui oled abielus nartsissistiga, on see eriti laastav. Nartsissist tunneb end kõige paremini siis kui ta parter näeb väga hea välja ja on n-ö temas kinni. Tunned end temaga tasakaalutult, sest ta kritiseerib sind, on eemaletõmbunud, nõuab sult võimatuid asju ja jätab veenvalt mulje, justkui ainult tema teaks kõige paremini, mida sina vajad. Lõpuks on kogu su tähelepanu ainult tal, sest üritad iga hinna eest saada tema tähelepanu ja armastust. Nõnda hakkad ka ise oma tundeid ja vajadusi ignoreerima.

Ainus viis, kuidas sellest olukorrast väljuda, on hakata tähele panema enda vajadusi, et seejärel nende täitmise suunas ise midagi ette võtta. Ära oota, et nartsissist sind märkaks ja hakkaks spontaanselt su tunnetele vastama. Pane tähele, mida sa ise soovid ja pea plaani, kuidas seda saavutada.

Tegele oma eluga. Hakka märkama seda, kuidas end tunned ja mida vajad. Pane oma mõtted kirja, et sa ei saaks hakata neid hiljem tõrjuma või ümber lükkama. Iseendale suurema tähelepanu pööramine taastab su sideme enda elu ja plaanidega.

Austa iseennast. See, mida sa tunned ja tahad on kõik VÄGA oluline. See on osa sinust. Austad ennast ja oma ainulaadsust, kui valid ise omale sõpru, oma tegevusi, oma mõtteid. Suurenda austust enda vastu ja vähendadki oma sõltuvust nartsissistist.

Ära nõua endalt võimatut. Sul ei õnnestu teist inimest muuta. Nartsissist ei hakkagi sulle tähelepanu pöörama, sind kuulama, sinu tunnetele vastama, sinu seisukohta mõistma. See on võimatu ülesanne, seega on mõistlikum sest soovist lahti lasta ja keskenduda millelegi muule, mis oleks edukam. Kõike seda tasub teha iseendaga.

Ära võta asju isiklikult. Ära võta südamesse mitte midagi, mida nartsissist (või keegi teine) teeb või ütleb. Sina ei ole teiste öeldu põhjuseks. Sa ei saa panna kedagi teist mõtlema või tegutsema teatud moel. See on ainult selle teise inimese enda võimuses, mitte sinu. Narstissist on iseendaga nii ametis, et tegelikult kõik, mis ta ütleb või teeb, käib pigem tema enda kohta, mitte sinu. Mõtle sellele.

Julgusta ennast. Hakka mõtlema, ütlema ja uskuma häid asju enda kohta. Enesekriitika ei paranda kuidagi su enesetunnet ega tee sind ka paremaks inimeseks. Välise kriitika suhtes muutud immuunseks, kui oled enda vastu lahkem ja hellem.

Kui oledki abielus nartsissistiga, siis mida sa teed, et enda eest hoolt kanda? Mida oled teinud, et enda soove märgata ja neid täita? Mida sa peaksid ette võtma, et oma elu paremaks teha? Nartsissist mõtleb vaid iseendale. Seega on see sinu mure, et enda eest hoolitseda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles