Kuidas lapsi lugema õpetada?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lapsed hakkavad aktiivsemalt lugema 5-6-aastaselt, kuid lugema õppimine algab ammu enne seda. Mida varem suudad oma lapses tekitada huvi lugemise vastu, seda parem.

Portaal parenting.com pidas nõu emmede ja ekspertidega, et koguda kokku nõuanded, kuidas lapsi lugema õpetada.

Unusta pudikeel

Selleks, et lapsest saaks kirjaoskaja, tuleb temaga rääkida. Lapsega tuleb rääkida selgelt ja otse, kujuta ette, et räägid näiteks teise täiskasvanuga. Muidugi on oht, et nunnut last nähes hakkavad suust ebamäärased sõnad tulema, kuid pudikeel pole tingimata parim valik lapsega suhtlemiseks.

Laps jäljendab seda, mida näeb

On oluline, et vanemad loeksid lapsele juba varakult, kuid veelgi olulisem on see, et laps näeks, kuidas vanemad midagi loevad. Mida rohkem laps taipab, et emmele-issile meeldib lugeda, seda rohkem hakkab ta seda jäljendama.

Loo kodune raamatukogu

Nevada ülikoolis 2010. aastal läbi viidud uurimus näitas, et lapsed, kelle koduses raamatukogus oli palju raamatuid, õppisid kuni kolm aastat kauem kui need, kelle ligipääs raamatutele oli limiteeritud. Füüsiline ja psühholoogiline ligipääs raamatutele on väga oluline. Laps ei saa riiulilt võtta raamatut, mida seal pole.

Korda sõnu

Kui õpetad last lugema, siis on oluline sõnu võimalikult palju ja tihti korrata. See aitab lapsel neid mõista ja ka lugema õppida. Väidetavalt kuulevad heal järjel peredest tulevad lapsed koolimineku ajaks kordades rohkem sõnu kui lapsed, kes pärinevad vaesematest peredest. Räägi oma lapsega. Õues jalutades räägi talle, mida sa näed, millised värvid ja esemed jäävad silmapiirile. Loe lapsele silte, menüüsid, retsepte, koomikseid ja ajalehti. Mängige autos erinevaid sõnamänge. Näiteks ütle, et näed midagi, mis algab k-tähega ja lase lapsel pakkuda, mis see võiks olla.

Alusta (väga) varakult

Võimalik, et rääkisid ja lugesid lapsele juba siis, kui ta alles su kõhus oli. Pärast lapse sündi võis aga juhtuda, et tema toitmine, mähkmete vahetamine ja uinutamine röövisid kogu su aja ning unustasid lugemise sootuks. Kuid juba kolme kuu vanusele lapsele võib hakata lugema. Ta ei saa küll jutust aru, aga ta kuuleb su häält, näeb su näoilmeid ja saab raamatuid katsuda.

Küsi küsimusi

Kui laps on piisavalt vana, aruta temaga seda, mida lugesite. Küsi näiteks jutus olnud tegelaste kohta. Mida kaasahaaravamaks lugemise teha suudad, seda parem. Võite teha ka nii, et loete poole jutust ja seejärel lased lapsel välja mõelda, mis võiks edasi juhtuda. Lastel on lai fantaasia ning juttude väljamõtlemise abil aitad seda arendada.

Mängige nimede mängu

Pane kodus lapse mänguasjadele sildid, millele on kirjutatud, millise mänguasjaga on tegemist - see aitab kiirendada lapse lugema õppimist. Kui laps juba oskab lugeda, pane sildid valede asjade peale, oluline on, et laps oskaks õige eseme õige nimetusega kokku viia.

Jääge ühe lemmiku juurde

Võib olla tüütu lugeda lapsele juba seitsmendat korda «Pöial-Liisit», kuid väikeste laste jaoks on kordamine väga oluline. Lapsed naudivad lugemist rohkem, kui nad juba teavad seda lugu või kui antud teema neid paelub.

Lugege tihti

Kui oled väikelapsega kodus, ürita iga päev leida aega lugemise jaoks. Sel viisil saab lugemisest lapse jaoks oluline tegevus. Lugema ei pea tingimata ainult enne uinumist, lapsele võib lugeda ükskõik millal. Eksperdid soovitavad raamatu kaasa võtta ka siis, kui tead, et peate pikemat aega kusagil ootama. Lugemine ei pea olema paaritunnine ettevõtmine - vaid mõnest minutist iga päev piisab, et laps tunneks lugemise vastu huvi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles