Mõtteid edust, mida iga naine peaks kuulma

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Võib-olla oled sa just läinud uude kohta tööle. Ehk oled juba mõnda aega töötanud, kuid sul on raske jagada end pere ja töö vahel. Või oled juhiametis, kuid otsid meeleheitlikult viise, kuidas oma ellu rohkem rõõmu tuua. Igal juhul aitavad järgnevad nõuanded sul enda tingimuste järgi edukamaks saada ning seda edu ka rohkem nautida.

«Kõige pealt tuleb kõvasti tööd teha ja see välja teenida,» teatas HuffPosti naiste edukonverentsil Valge Maja vanemnõunik Valerie Jarrett. Kui oled seda teinud, võid üllatuda, mis saab siis kui tahad saada rohkem raha või teisi hüvesid. Kui sa seda aga ei tee, pole tolku ühestki strateegiast ega suhtlemisest «õigete inimestega».

Ka sina küsitled neid. «Kui oled töövestlusel, siis ära unusta, et see pole ühepoolne,» rõhutas Jarrett. «Jah, sa annad endast parima, et nad sind palgata tahaks, aga ka nemad peavad kindlaks tegema, et nad pakuvad sulle sellist töökeskkonda, kus sul oleks hea olla.»

Selleks, et midagi muuta, on vaja raha ja võimu. Juba karjääriga alustades küsivad naised meestest vähem palka, mistõttu kujunebki olukord, et kogu oma tööelu jooksul ei saa nad meestega sama kõrget tasu. Ajakirja Glamour peatoimetaja Cindi Leive oletas, et naised ei taha olla need inimesed, kes peavad kõige olulisemaks raha ja võimu. «Nad usuvad enda isiklikku arengusse ja tahavad, et firmal, kus nad töötavad, oleks missioon,» selgitas ta. «Kõik see on tore, aga kui sa jääd meestest liiga palju maha ja ei võitle isegi selle nimel, mis sa välja oled teeninud, siis ei saa sinust seda, kes juhib ja kes on võimeline looma midagi, millel on suurem mõte.»

Su parimad ideed ei sünni kontoris. Vaimne nõustaja Tony Schwartz küsis konverentsil osalejatelt, kus tekivad neil kõige paremad ideed. Naiste vastustest käisid kõige rohkem läbi «duši all olles», «joostes», «mediteerides», «jalutades» ja isegi «magades». Mitte keegi ei öelnud, et see juhtuks kontoris.

Ära vabanda nende ideede pärast. Päriselt. Koomik Susie Essman teadis märkida, et kui ta lavaesinemistega alustas, siis oli paljudel naistel väga häid nalju, kuid nad muudkui vabandasid selle pärast. Cindi Leive lisas, et on oma meeskonnas kehtestanud suisa reegli, mille järgi ei tohi naised teha seda, mis nad alati teevad, kui nad oma ideid välja ütlevad. Nad ei tohi pärast idee väljakäimist lisada, et see pole ilmselt kõige parem mõte.

Ära palu võõrast oma mentoriks. Naiste karjäärialastes artiklites soovitatakse sageli leida endale mentor, kes aitab tööga kohaneda ja annab häid nippe, kuidas ettevõttes paremini hakkama saada. Jarretti sõnul on see aga eriline suhe, mis tekib ajapikku. Nii nagu ka ametikõrgendusi ei jagata kõigile, pead sa arvestama sellega, et kui tahad endale kõrgemal ametikohal olevat mentorit, pead sa tema usalduse välja teenima. Miks peaks ta muidu sinusse investeerima? Soovitades kedagi paremale kohale, vastutab ka tema sinu tegude eest.

Introvertidel on ootamatu eelis. Sulle võib tunduda, et töökeskkonnas peab kogu aeg olema «sisse lülitatud». Inimesed, kes on harjunud asju enda teada hoidma, võivad pingeliste olukordadega paremini hakkama saada. «Kuna ma olen introvert, siis on üheks minu eeliseks, et sellistes olukordades pole mul raske rahulikuks jääda,» märkis Susan Cain.

Kolleegidega suhtlemine on osa tööst. Kellel selleks aega on? Kui tahad, et midagi saaks tehtud, siis sa leiad selle aja. Senaator Claire McCaskill selgitas, et teiste kongressi liikmetega suhtlemiseks võtavad nad eraldi aega, sest tänu sellele töötavad nad koos efektiivsemalt. «Kui me suhtleme omavahel ja räägime ka millestki muust kui tööst, siis teinekord sujub koostöö palju paremini. Me kuulame üksteist tähelepanelikumalt.»

Ainult tööst ei piisa. «Me eksime, kui arvame, et töö teeb meid õnnelikuks,» ütles kirjanik Nill Minow. Ka  McCaskill lisas, et tema vanaema jõudis enne surma öelda: «Pane tähele, kullake. Kõige olulisemad päevad sinu elust on need, mida sa ei unusta.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles