Unepuudus teeb naise südamele liiga

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ameerika teadlased avastasid, et unepuudus – vähem kui kuus tundi und ühel ööl – suurendab naistel südameataki riski. Sama vähene uni meestel aga ataki riski ei suurenda, vahendab United Press International.

Uurimuse autor Aric Prather California ülikoolist sõnab, et vähene uni ja eriti liiga varane hommikune ärkamine mängis olulist rolli pärgarteri haigust põdevate naiste organismides põletikuliste protsesside ägenemisel ja seega südameataki riski suurendamisel.

Põletiku ägenemine mõjutas aga ainult naisi, mitte mehi. Uurimuse käigus avastati, et naistel, kes magasid kas vähe või halvasti, ägenesid põletikulised protsessid lausa 2,5 korda rohkem kui vähe või halvasti magavatel meestel.

«Põletikulised protsessid on südame veresoonkonna tervise hindamisel tähtsad näitajad,» ütles uurimuse läbiviija Aric Prather. «Nüüd on meil tõendid, et vähene uni mängib põletikuliste protsesside ägenemisel suuremat rolli kui me varem arvasime.»

Uurimus kestis viis aastat ning selle käigus uuriti pea 700 inimest – meeste keskmine vanus oli 66 aastat ja naiste keskmine vanus 64 aastat. Uuringu tulemused avaldati ajakirjas «Journal of Psychiatric Health».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles