Pulbitsev New York ja kõrk Pariis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavastiil: kaks vasakpoolset New Yorgist, parempoolsed Pariisist.
Tänavastiil: kaks vasakpoolset New Yorgist, parempoolsed Pariisist. Foto: SCANPIX

Kui pariislane satub New Yorki või vastupidi, newyorklane Pariisi, on üks enim levinud küsimusi, kumb siis ikka etem on.

Kui olin aprillis New Yorgis, kuulsin pariislasena seda küsimust korduvalt. Sellele on aga võimatu vastata. New York ja Pariis on nagu yin ja yang. Ühe terviku kaks vastandlikku poolt, mille vahel on ehk tugevam nabanöör kui mis tahes teise maailmalinna vahel.

Mõlemal on oma eelised ja trumbid. Iga (noor ja trendikas) pariislane vaatab imetlevalt New Yorgi poole. Ning vastupidi. Eks midagi reeda ju faktidki, et kadunud Concorde lendas just nende kahe linna vahel ja Vabadussammas oli prantslaste kingitus ameeriklastele.

Sama kehtib ka moes. Kuigi Pariis on endiselt maailma moepealinn, sest just siit pärineb kõrgmood ja siin esitleb oma kollektsioone kõige rohkem olulisi moemaju, ei saa ta rivaalitseda New Yorgi võimega tekitada disainerite ja ürituste ümber maailmaskaalas kosmopoliitset ning kaasakiskuvat suminat.

Kuigi New Yorki on kokku voolanud kõige erinevamat päritolu inimesi, jääb sealne stiil alla Pariisi omale. Keskmise pariisitari muretult kokku seatud hooletutest komplektidest õhkub stiilset pingutamatust. Nagu ka tema suvaliselt seatud soengust ja minimaalsest meigist. Mis ei tähenda, et selle nimel pole vaeva nähtud.

Muidugi on ka New Yorgis tohutult hea stiilitunnetusega inimesi, kuid sealset keskmist tõmbab  alla teksa-tossu-plätumeri, millest peale mugavuse muud stiili ei õhku, samuti ka pidurüüs neidiste silmanähtavad seksikuseponnistused, mis mõjuvad kohmakalt ja odavalt.

New Yorgis kohtab Sohos igal sammul tänavastiili huvitavamaid eksemplare üles pildistavaid blogijaid. Pariisi on nad enamasti imporditud avalikku ruumi ummistama moenädalate ajaks. Eks seegi näita pariislaste näilist ükskõiksust ja üleolekut liigse pingutuse suhtes.

Kui Pariisi hipsterid mitmekesistavad oma garderoobi kõrgmoemajade väljalasetega, siis New Yorgi Williamsburgi linnaosast jalutab üle silla Manhattani poole niivõrd stiilipuhtaid eksemplare, antiik-kaameraga ja puha, et nad mõjuvad üllatavalt karikatuurselt.

New York on energiast pulbitsevalt vabastav. Pariis oma ilus majesteetlikult kõrk ja normeeritud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles