Uuring: taimetoitlased elavad lihasööjatest kauem

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ameerika meditsiini assotsiatsiooni ajakirjas «JAMA Internal Medicine» avaldatud uuringu järgi elavad taimetoitlased lihasööjatest kauem.

Uurimuse autorid jälgisid 73 308 Seitsmenda Päeva Adventistide kiriku liiget peaaegu kuue aasta vältel. Teadaolevalt on väga paljud selle kiriku liikmetest taimetoitlased, kuid siiski mitte kõik. Teadlased tegid kindlaks, kes osalejatest järgisid taimetoitlust ja kes mitte ning seejärel vaatlesid, kes 73 308 inimesest mingil põhjusel surid, kirjutab The Wall Street Journal.

Uurimuses osalenud taimetoitlasi suri perioodi jooksul võrreldes lihasööjatega 12 protsenti vähem ning võrreldes lihasööjatega suri 19 protsenti vähem taimetoitlasi südamehaigustesse. Lisaks suri vähem taimetoitlasi diabeeti ja neerupuuduslikkusesse.

Surmade arvu ei mõjutanud aga päevas tarbitud kalorite hulk. Nii taimetoitlased kui ka lihasööjad tarbisid kaloreid enam-vähem sama palju ning uurimuse läbiviijad ei avastanud suremuse ja kalorite tarbimise vahel seost.

Uurimusest tuli välja ka see, et taimetoitlus avaldas selles osalenud meestele suuremat kasu kui naistele. Vaid taimedest toitumine ei kaitsnud osalejaid aga näiteks vähi vastu, mis mõjutas võrdselt nii lihasööjaid kui ka taimetoitlasi.

Uurimuse juht Michael Orlich sõnas, et inimestele söödetakse pidevalt meedia poolt ette küll tohutul hulgal erinevat toitumisega seotud informatsiooni, kuid pikas plaanis on tegelikult ju tähtis just see, kuidas inimese toitumisviis mõjutab tema eluiga.

Michael Orlich sõnab ka, et uurimus on põhjalik ja tänu sellele ka tulemused usaldusväärsed. Ta lisab: «Uurimustulemuse täpsusele tuli suuresti kasuks ka see, et uuriti inimesi, kes usu tõttu tarbivad vähe või mitte üldse alkoholi ja tubakat.»

Teadlased pole veel kindlad, miks taimetoitlus tervisele nii kasulik on, kuid tõenäoliselt on see seotud sellega, et taimetoitlased tarbivad lihasööjatest rohkem kiudained ja vähem küllastunud rasvhappeid. Michael Orlich täpsustas, et taimetoitlaste eluiga pikendab ka see, et tavaliselt on nad liha tarbivatest inimestest saledamad.

Muidugi ei ole kõik aga siiski päris üheselt must-valge, sest mõnes taimetoitlaste söögid (näiteks kevadrull) sisaldavad siiski palju rasva. Ka kõik lihad ei ole kahjulikud.

Uurimust läbi viinud Loma Linda ülikool on Seitsmenda Päeva Adventistide institutsioon. Nende kodulehel soovitab Seitsmenda Päeva Adventistide kirik dieeti, mis sisaldab palju täisteratooteid (näiteks leiba ja pastat), palju juur- ja puuvilju ning mõõdukalt kaunvilju, pähkleid ja seemneid.

Uurimuses osalenud jagati kahte laia gruppi: esimene grupp olid mitte-taimetoitlased ja teise grupi moodustasid taimetoitlased ning veganid, kes lisaks lihale ei tarbi ka piimatooteid ja mune.

Toitumisspetsialistid soovitavad taimetoitlusele üle minnes panna rõhku sellele, et inimene saaks piisavalt kõiki tähtsaimaid toitaineid. Nendeks on näiteks raud, tsink, kaltsium ja vitamiin B12.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles