Kas päike tõesti aitab akne vastu?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

85 protsenti inimestest on elus näinud vaeva vistrikest vabanemisega. Näiteks Ameerikas kannatab akne käes igal aastal pea 50 miljonist inimest ja üle kogu maailma kulutatakse miljoneid vistrike vastaste kreemide, koorijate, näopuhastusvahendite, maskide ja muude vahendite peale.

Pole siis ime, et paljud inimesed usuvad ka müüti, et päikese käes olemine sellest nahaprobleemist päästab, kirjutab portaal You Beauty.

Tegelikult see aga nii pole. «Päikese käes viibimine mõjub aknega hädas olevate inimeste nahale hoopis kahjulikult,» ütleb dermatoloog Doris Day.

Paljudele tundub, et päike puhastab naha vistrikest, kuid tegelikult muutub nahk punnide ümber lihtsalt tumedamaks ja nii paistavad need vähem välja. Nii loob päevitamine üksnes illusiooni puhtamast nahast. Lisaks päike ka kuivatab nahka, mis võib punnid lühiajaliselt natuke väiksemaks muuta, kuid pikemas perspektiivis on päevitumine ja kuivemaks muutumine vistrikulisele nahale üksnes kahjulik.

UV-kiired kahjustavad nahka ja nõrgendavad selle loomulikku kaitsevõimet nii, et nahk kaotab niiskust. Kuigi alguses aitabki see rasvase t-tsooni ilusamaks muuta, hakkab nahk kuivamise kartuses tootma üksnes rohkem ja rohkem rasu. «Päikesest tingituna toodab nahk üleliigset rasu ja nii suureneb rasueritus,» seletab doktor Day. «Oht on ka rohkemate nn mustpea vinnide tekiks, mis ilmuvad siis kui rasu ja surnud nahk ei saa pooridest välja.»

Päikese kahjulikkust suurendab ka see, et paljud vistrikevastastes kreemides ja muudes toodetes leiduvad ained (näiteks bensüül), muudavad naha UV-kiirtest tingitud vananemise ja kahjustuste suhtes eriliselt tundlikeks. 

Ja nagu kõik see poleks juba piisavalt halb, võib päiksevalgus ka olemasolevad vistrikearmid hüperpigmentatsiooni tõttu veelgi tumedamaks ja seega silmatorkavamaks muuta.

Seega hoiatab doktor Day, et ülimalt tähtis on näonahka kaitsta absoluutselt iga päev –  ka pilvise ilmaga, sest UV-kiirgus jõuab meieni ka läbi pilvede. «Tänapäeval on päikesekaitse tähtsus ühe suurenemas. Aknega hädas olevale nahale on soovitatav tundlikule nahale mõeldud päikesekreem, sest see ei põhjusta ärritust ja ei halvenda naha olukorda. Päikesekaitsekreem peaks olema faktoriga vähemalt 15 ning pikemalt õues viibides tuleks seda peale kanda umbes iga kahe tunni tagant,» ütleb dermatoloog.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles