Emapiimapanga loojad: algul oli palju skeptikuid, kes ütlesid, et tulge mõistusele

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida Tallinna Keskhaigla avas 2010. aastal Ida-euroopa esimese emapiimapanga.
Ida Tallinna Keskhaigla avas 2010. aastal Ida-euroopa esimese emapiimapanga. Foto: Raigo Pajula/Postimees

Alates 2010. aastast Ida-Tallinna keskhaiglas tegutsevale emapiimapangale loovutab rinnapiima aastas umbes 30 doonorit. Emapiimapanga peaarst Annika Tiit rääkis Õhtulehele, et esialgu oli palju neid inimesi, kes neisse ei uskunud.

«Algul oli palju skeptikuid, kes ütlesid, et tulge mõistusele, naised ei tule Eestis ilma rahata annetama. Ja teine müüt oli see, et eestlased ei ole nõus andma oma lastele doonorpiima,» lausus Tiit, kelle sõnul on kolme aasta pikkuse praktika jooksul vaid üksainus naine keeldunud oma lapsele doonorpiima andmisest.

Pooled doonorpiima annetajatest on needsamad enneaegsete laste emad, kelle lapsed varem doonorpiima vajasid. «Just need emad mõistavadki rinnapiima olulisust. Ja kui ühel hetkel on neil siis endil võimalus annetada, teevad nad seda suurima rõõmuga,» lisas Tiit, kelle selgitusel saabki enneaegseid lapsi toita vaid varasemalt doonorilt saadud piimaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles