Neli viisi, kuidas tüli edukalt lõpetada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sa tead küll, kuidas see käib - mõnikord tundub su mees nii armas, et tahaks ta kohe nahka pista, teinekord ajab ta aga nii vihale, et tahaks talle virutada.

Hiljutiste uurimuste kohaselt on see, et sa teda vahepeal ülimalt armastad ja teinekord vihkad (jah, lausa vihkad), täiesti normaalne nähtus, kirjutab Women’s Health.

Selle põhjuseks on, et sama osa ajust, mis aktiveerib armastavad tunded, on vastutav ka vihkamisega seotud tunnete eest. Seega on täiesti normaalne, et ka kõige õnnelikumad paarid aeg-ajalt kaklevad.

«Vaidlemine võib tähendada seda, et teie suhe on tugev ja kirglik. Samuti viitab see sellele, et te mõlemad tunnete end negatiivsete tunnete väljendamiseks piisavalt kindlalt ja mugavalt, ilma, et kumbki teist kardaks vaidlemise käigus teist kaotada,» ütleb suhteterapeut Bonnie Eaker Weil.

Siiski on erimeelsuste lahendamiseks aga nii halvemaid kui ka paremaid viise.

Kasuta oma kõrvu, mitte oma suud

Kui sa tüli käigus avastad, et kõlad nagu rikkis grammofon, siis proovi end pausile panna. «Uurimused on leidnud, et õnnetutel paaridel on kombeks end muudkui korrata, lootes, et teine pool neid nii kuulda võtab. See pole aga produktiivne. Niiviisi tegutsedes räägib kumbki teisega ilma, et teine kuulaks. Nii puudub dialoog,» ütleb Los Angeleses asuva California ülikooli professor Benjamin Karney.

Ära mine liiga isiklikuks

Tulise vaidluse käigus võid sa suust paisata mida iganes. Solvangute ütlemisega tehakse teineteisele lihtsalt haiget, kuid algset probleemi üldse ei lahendatagi.

Kuna meie ajud reageerivad kõigele negatiivsele tugevamalt kui positiivsele, on vaidluse käigus tähtis negatiivsust vähendada. Teie vaidluse eesmärk ju pole teineteist solvata ega kurvastada, vaid mingit kindlat probleemi lahendada. Näiteks selle asemel, et karjuda «Sa oled nii laisk!», seleta oma mehele kuidas tema teod sind mõjutavad. Proovi talle rahulikult öelda: «Minu jaoks on väsitav, et alati pean mina kõike planeerima. Ma sooviksin, et me võiksime seda koos teha.»

Tähtis pole võit

Selles sõjas pole tähtis võitja. Kumbki ei tunne ennast ju hästi kui üks teist hingepõhjani solvununa ja masendununa end magamistuppa lukustab. «Paljusid segab lahenduse leidmisel see, et nad üksnes oma õigust taga ajavad», ütleb Benjamin Karney. «Konfliktid leiavad palju rutem ja edukamalt lõpu kui kumbki pool ei ihka lõpus hõisata, et just temal oli õigus.»

Alustuseks püüdke leida midagi, millega te mõlemad nõus olete (isegi kui sa pead tunnistama, et võib-olla tõesti saadad ta talle natuke liiga tihti sõnumeid, kui ta oma sõpradega väljas on). Siis keskenduge kuldse kesktee leidmisele. Näiteks ütle, et sa tead, et sa talle palju sõnumeid saadad, kuid sa muutud murelikuks, kui ta neile alles väga pika aja pärast või mitte üldse ei vasta. Seejärel proovige sellele probleemile mõlemat rahuldav lahendus leida.

Ärge unustage, et te olete paar

Muidugi on seda tüli käigus palju paluda, kuid väga tähtis on ka tülitsedes positiivsete tunnete väljendamine. Uuringute kohaselt aitab see suhte püsimisele väga palju kaasa. «Kui paarid suudavad vaidluse käigus väljendada lähedust, kiindumust (näiteks õrnalt käe või põse puudutamine) või isegi huumorit, vähendab see vaidluse käigus öeldu negatiivsust. Positiivsus annab märku, et te tegelikult ju ikkagi armastate teineteist ja olete suhtele ka halbadel aegadel pühendunud.»

Kasuks tuleb isegi kerge nöökimine. Berkeley ülikoolis läbiviidud uurimuse kohaselt on paarid, kes konflikti käigus teineteist natuke nöögivad, pärast tüli lõppu teineteisest isegi rohkem sissevõetud kui varem. Kasutada võib näiteks naljakaid hüüdnimesid või enda kulul nalja tegemist. Ärge nöökige üksteist aga tundlikel teemadel nagu näiteks intelligentsus, isiklik hügieen ja seks.

Kokkuvõttes on asi nii: kuigi su mees sind mõnikord täiesti hulluks ajab, armastad sa ju teda tegelikult ikkagi väga – kui sa suudad seda ka tõsiseimate tülide ajal meenutada, püsib teie suhe tugev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles