Erakliku popdiiva uus tulemine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Me kõik jääme vanaks...: Nooruses nukulikult sire ja sile, nüüd seitsmendat elukümmet käiv Agnetha Fältskog (63) tänavu kevadel Rootsi-Norra ühise telejutusaate lindistusel.
Me kõik jääme vanaks...: Nooruses nukulikult sire ja sile, nüüd seitsmendat elukümmet käiv Agnetha Fältskog (63) tänavu kevadel Rootsi-Norra ühise telejutusaate lindistusel. Foto: SCANPIX

ABBA laialiminekust on möödunud üle kolmekümne aasta, aga tema hing elab edasi nii populaarsetes muusikalides, uues muuseumis kui ka bändi kangelaste tegemistes. Üks menubändi A-dest, Agnetha Fältskog, rõõmustas oma fänne just uue kauamängivaga, mille pealkiri on samuti sümboolselt «A».

Kuna Agnetha Fältskogi (63) viimasest sooloalbumist on möödunud ligi kümme aastat ning ta on idüllilisse maamajja pagenuna pälvinud pigem erakliku ja müstilise koduperenaise kuulsuse, on uus album paljudele suur üllatus. Lauljanna isegi ei arvanud, et veel stuudiosse lindistama jõuab, aga ei suutnud siiski produtsentide ahvatlevale pakkumisele ja südantlõhestavatele ballaadidele ära öelda.

Fältskogi sõnul naudib ta vaikust ja rahu oma uhkes majas Ekerö saarel, nagu ka koerte ja lastelaste kantseldamist, ega soovi olla nagu avatud raamat kõigile pidevalt nähtaval. Siiski tundub, et kunagine noorteiidol ja popmuusika kuninganna ei suuda lavast lõplikult loobuda ning soovib veel maitsta lauljakarjääri vilju.

Pärast ABBA purunemist 1982. aastal on muidugi paljugi juhtunud ning Agnetha saanud saatuse keerdkäike trotsides märksa küpsemaks. Kolmekümne aasta sisse on jäänud purunenud suhteid ja traagilisi sündmusi, mis on muutnud teda skeptilisemaks ja ettevaatlikumaks. Näiteks tuli lauljannal üle elada ema enesetapp, mis mõjus talle kohutava löögina. Algul üritas ta juhtunut avalikkuse eest kiivalt varjata.

Moeikooni suhe jälitajaga

Aasta hiljem suri ka Agnetha isa. Sõprade sõnul muutus lauljanna seejärel äärmiselt kinniseks ning püüdis kõiki kontakte vältida, mistõttu hakkasidki kulutulena levima jutud tema veidrast eraklikust käitumisest. Paikseks jäämisele aitas kaasa ka paaniline hirm lendamise ees, mis tekkis juba 1979. aastal pärast kohutavat kogemust hädamaandunud lennukiga. Fältskogi sõnul hakkab ta terapeudi abiga viimasel ajal siiski hirmust üle saama.

Lisaks on Fältskog saanud haiget mitmest kooselust. Peale purunenud suhete psühhiaatri ja detektiiviga ning salajas hoitud abielu kirurgiga on palju rohkem tähelepanu püüdnud tema armulugu pealetükkiva hollandlasest tõstukijuhiga. Lugu jõudis avalikkusse, kui Agnetha kaebas politseile, et teda jälitab mingi maniakk.

Peagi aga hakkas selline tähelepanu teda imelikul kombel paeluma ning ta soovis jälitajat lähemalt tundma õppida. Kui aga lauljanna otsustas veidra romantilise suhte lõpuks katkestada, ei jäänud kinnisideega mees rahule ja hakkas naist veelgi rohkem terroriseerima. Jälitajat ei häirinud isegi kohtu määratud lähenemiskeeld, mistõttu ei julgenud Agnetha vahel kodust lahkudagi. Seetõttu pole ime, et teda saadab tänaseni pidevalt mitu ihukaitsjat. 

Ei mingit kokkutulemist!

Ebameeldivuste kõrval on juhtunud nii mõndagi head. Näiteks on ABBA muusika võimsalt edasi elanud tänu ülipopulaarsele muusikalile ja filmile «Mamma Mia!», mis tunamullu jõudis isegi Hiinasse Shanghai teatri lavale.

Ilmunud on ka mitu Agnetha soolokarjääri parimate laulude kogumikku, mis on rahva seas populaarsed. Lisaks sai ABBA 2010. aastal Rootsi Rockbjörneni muusikaauhinna elutöö eest. Mullu nimetas moeajakiri Elle Agnetha aasta moeikooniks. Tänavu sai teoks kaua plaanitud ABBA muuseumi avamine. Alates 7. maist on soovijail võimalus Stockholmis ligi 23 euro eest ABBA ajalugu lähemalt tundma õppida.

Suure tõenäosusega saabki ABBAt koos näha vaid muuseumiseinte vahel, kuna Agnetha eksabikaasa Björn Ulvaeus on kategooriliselt igasuguse kokkutulemise vastu, sest soovib, et fännid jääksid neid mäletama noorte, energiliste ja ambitsioonikatena. Agnetha ei ole siiski välistanud, et bänd veel kunagi mõnel heategevusüritusel koos üles astub.

Mida teevad ülejäänud ABBA liikmed?

Benny Andersson (66) on jäänud muusikamaailmale truuks ning tegelenud näiteks hittmuusikalidega «Mamma Mia!» ja «Chess». Samuti esineb ta oma bändiga Benny Anderssons Orkester (BAO), kus mängib akordioni ja klaverit. Ta on nimetatud Stockholmi ülikooli audoktoriks tähelepanuväärse panuse eest rootsi rahvamuusikasse ja -kultuuri.

Paar aastat tagasi tunnistas Andersson, et tal on olnud tõsiseid alkoholiprobleeme. Nii mõistis ta ühel järjekordsel mõõnaperioodil, et samamoodi jätkudes võib kaotada kõik, ning otsustas joomisele lõpu teha. Ta on suutnud olla karske 2001. aastast.

Björn Ulvaeus (68) on teinud Anderssoniga koostööd muusikalide kallal ning asutas koos vennaga IT-firma. Samuti kirjutas ta poolautobiograafilise lasteraamatu «Väike valge klaver», kus klaver jutustab loo Benny ja Björni musitseerimisest. 2008. aastal hakkasid aga levima jutud, et Ulvaeus kannatab ränga mälukaotuse all ega mäleta mitmeid mineviku suursündmusi, kaasa arvatud esinemist Eurovisioonil.

Hiljem seletas Ulvaeus, et asi on meedias üle võimendatud ning ta lihtsalt kadestab inimesi, kes suudavad meenutada minevikusündmusi niivõrd täpselt, et tunnetavad tollaseid lõhnu ja muid pisidetaile.

Anni-Frid Lyngstad (67) andis 1980ndatel-1990ndatel välja mitu sooloalbumit, kuid viimasel ajal on ta pigem hõivatud keskkonnakaitse, vabatahtliku töö ja heategevusega. Pärast abiellumist Saksa vürstiga nimetati ta vürstinnaks. Nüüd elab ta koos Briti aadliku Henry Smithiga Šveitsis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles