Ettevaatust, nahavähk!

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Naha eest tuleb aastaringselt hoolitseda, kuid erilist tähelepanu tuleks nahale pöörata just suvel ja puhkusel olles.

Uue uuringu kohaselt tunnevad paljude Euroopa riikide elanikud päikesest puudust ja igatsevad soojemat ilma, aga millist hinda oleme nõus maksma ilusa päevituse eest? Eksperdid soovitavad kõigil meeles pidada viit olulist punkti, kuidas suvel oma naha eest hoolt kanda ja võimalikke nahavähi tunnuseid märgata, kirjutab femalefirst.co.uk.

Inimeste teadlikkus erinevate vähktõve tüüpide osas on tänapäeval suhteliselt heal tasemel, ent näiteks Suurbritannias on nahavähi juhtumite arv endiselt kõrge.

Kuid õigeaegse avastamise korral on võimalik haiguse negatiivne kulg muuta positiivseks. Tuleb vaid jälgida viit olulist punkti:

  1. Sümmeetria - normaalsed sünnimärgid ja tedretähnid on täiesti sümmeetrilise kujuga; kui märkad mõnda, mis on kuju muutnud, konsulteeri oma arstiga.
  2. Piirjooned - sünnimärkide piirjooned ei tohiks olla laialivalguvad ega ebaühtlased.
  3. Värv - sünnimärk, mis on mitut tooni (nt lisaks pruunile esineb sellel ka musta), on kahtlane ja seda tuleks lasta kontrollida.
  4. Läbimõõt - kui sünnimärk on kiire aja jooksul ebanormaalselt suureks kasvanud, tuleks lasta seda kontrollida.
  5. Nahast kõrgem - kui sünnimärk on nahast kõrgemale tõusnud, tuleks lasta see professionaalil üle vaadata.

Dr Rob Youngi sõnul on kõige keerulisem osa see, et inimestele selgeks teha, et sümptomeid tuleks tõsiselt võtta ja kui nad midagi kahtlustavad, siis tuleks otsida abi.

Youngi sõnul mängivad siinkohal olulist rolli ka näiteks ilumaailma esindajad, sest kosmeetik või juuksur võib märgata mõnd sünnimärki, mida sa ise ei näe. Sellest tulenevalt korraldatakse paljudes riikides kampaaniaid, et tõmmata iluekspertide tähelepanu nahavähile ja selle enneaegsele avastamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles