Milline lõhn hullutab viljakaid naisi?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uue uuringu järgi eelistavad viljakad naised meeste lõhna, kui selles on küllaldases koguses testosterooni.

Eelnevalt on selgeks tehtud, et ovulatsioon mõjutab naiste eelistusi partneri osas. Näiteks kui naine on oma menstruaaltsükli viljakas faasis, eelistab ta maskuliinsemaid omadusi, nagu madal hääl või mehised näojooned ehk iseloomulikke jooni, mida seostatakse testosterooni tasemega, kirjutab Huff Post.

Teised uuringud on aga tõestanud, et naisi tõmbab nende meeste poole, kel on kõrge tase stressihormooni kortisooli, mis on seotud tugevama imuunsüsteemiga.

Värkes uuringus testisid teadlased, kuidas naiste seksuaalse lõhna eelistused muutusid olenevalt sellest, kui suur tase on mehe organismis testosterooni ja kortisooli.

Meessoost osalejatele anti T-särgid, mida tuli kanda kahel järjestikusel õhtul, neil oli keelatud kasutada lõhnaseepe või pesuvahendeid. Samuti polnud lubatud suitsetamine, alkohol, küüslaugu, sibula, tugevalõhnalise juustu ja teiste lõhnavate toiduainete söömine.

Seejärel anti särke naistele nuusutada ning nad pidid hindama lõhna meeldivust, seksikust ja intensiivsust. Naised pidid kirjutama ka, millises faasis nad oma menstruaaltsüklis on ja kas nad kasutavad hormonaalseid rasestumisvastaseid vahendeid.

Teadlased võtsid meestelt süljenäidiseid, et hinnata nende testosterooni ja kortisooli taset.

Selgus, et naised, kes olid oma menstruaaltsükli kõige viljakamas faasis, eelistasid mehi, kelle loomulikus lõhnas oli kõrgem testosterooni tase. Nende meeste särke hinnati kõige «mehisemaks», sest neil särkidel oli kõige seksikam ja meeldivam lõhn. Naiste tulemused ei näidanud, et kortisooli tase nende eelistusi mõjutaks.

Psühholoog Wendy Woodi sõnul on see aga vastuoluline uuringuteema, sest erinevad uuringud on erinevaid tulemusi näidanud.

«Uuringud sel teemal on äärmiselt ebaühtlased. Vaid mõned uuringud on näidanud, et naiste menstruaaltsükkel mõjutab nende eelistusi partneri osas, kuid tunduvalt rohkem uuringuid pole erilisi erinevusi näidanud,» sõnas Wood.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles