Lugeja küsib: kas lapse isa uuel naisel on õigus lapsega aega veeta?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sageli teeb üks vanem pärast lahutust teisele takistusi lapsega kokku saamiseks.
Sageli teeb üks vanem pärast lahutust teisele takistusi lapsega kokku saamiseks. Foto: SCANPIX

«Laps elab emaga ja ema ei ole kordagi takistanud lapse isal lapsega aega veeta, k.a. väljaspool kodu, aga ta on seadnud piiriks, et lapse isa uus elukaaslane lapsega kokku ei hakkaks puutuma. Kas lapse isal on siiski õigus see naine lapse ellu kaasata?» soovib küsija teada.

Vastab jurist Hanna Kivirand õigusbüroost  Puurits & Partnerid.

Lapse isa kaaslasel ei ole õigus isiklikult nõuda lapsega kohtumist, kuid ajal, mis laps viibib isaga, võib isa uus kaaslane iseenesest lapsega suhelda küll. Kui isa uus kaaslane kuidagi lapsele ohtu ei kujuta, puudub igasugune mõistlik põhjendus piirangule, mille kohaselt isa uus kaaslane lapsega kokku ei tohiks puutuda.

On selge, et peale lahkuminekut võib mõlemal vanemal tekkida uus pere ja ei oleks kuidagi põhjendatav, et laps eelmisest kooselust/abielust kunagi uue perega kokku ei puutuks. Pelgalt asjaolu, et lapse emale (või isale) ei meeldi teise vanema uus kaaslane, ei ole kindlasti piisav põhjendus.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles