New Yorki tuleb kevad kübaraga

Neeme Raud
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Niisama pilkupüüdev ja värvikirev nagu noobli Park-avenüü igakevadine tulbimeri, mis mõtted talvehallusest lahti rebib, on New Yorgis igal aastal lihavõttepühapäeval ka kübarate paraad Viiendal avenüül.

Rongkäiku Manhattani kesksel arteril siiski ei toimu, uhkete ja fantaasiarikaste peakatetega kogunetakse linnasüdamesse lihtsalt promeneerima – just nii nagu New Yorgi seltskonnadaamid seda alates 1880. aastast on teinud.

Esialgu tulid pilkupüüdvate kübarate ja rõivastega end pärast pühapäevaseid jumalateenistusi kesklinna näitama ja üksteise moemaitsega mõõtu võtma vaid kõrgklassi prouad. Tavakodanikud, kes uusi peeneid, otse nõelast tulnud rõivaid endale lubada ei saanud, seisid tänava ääres ja vaatasid toimuvat kui moedemonstratsiooni, et näha viimaseid trende.  

Nüüd tullakse paraadile patseerima enamasti traditsiooniliselt lihavõtte-brunch’ilt ehk hiliselt hommikusöögilt, mida sadades linna restoranides pakutakse ja mis tänapäeval kuulub selle kevadpüha kommete hulka isegi rohkem kui hommikune kirikukülastus.

Ja tegemist on rahvaüritusega, mis avatud kõigile – ka kelmikaid kübaraid kandvatele meestele ja kostümeeritud koertele. Kohati tundub, et ka kõigele muule, sest fantaasial lastakse väga vabalt lennata. Pähe pannakse kõike alates kirikutorne meenutavatest püstkodadest kuni üleelusuuruste tibude ja juustesse põimitud pühademunadeni.

Kõige rohkem oli läinud pühapäeval peakatetes näha kirevaid lillemotiive. New Yorgi trendikujundajate sõnul ongi üks tänavuse kevadmoe märksõna fierce flowery – ägedalt lilleline. Seega võib välimusse sulatada palju erksust ja kärtsudes värvides lillefantaasiaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles