Bio-psühhostrukturaalne massaaž – kontoriinimesele kohustuslik?

, Iluguru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Massaaž
Massaaž Foto: SCANPIX

Sügis oli pikkade sammudega juba üpris kaugele edenenud, kui tabasin ennast taas tundmas tuttavlikku pimedusetüdimust ja enam-ei-jaksa-väsimust. Möödunud suvel puhkamata jäänud puhkus jättis päranduseks väsinud keha ja närtsinud vaimu. Pikem paus ei tulnud ka nüüd tiheda töökalendri tõttu kõne allagi, organism aga tuletas puhkusevõlga jätkuvalt meelde.

Tundsin, et massaaž oleks mõlemale poolele sobiv lepitus ja otsustasin valida midagi muud kui tavalise klassikalise massaaži. Netist infot ammutades jäi pilk peatuma nimetusel bio-psühhostrukturaalne massaaž.

See keeruline sõnaühend lausa nõudis lahtiseletamist, ja juba lühike kirjeldus salongi kodulehel tõi teadmise, et just seda ma olingi otsinud. Broneerisin kohe aja Hair & Skin salongi kosmeetik Katrin Rassmanni juurde. Naiselik uudishimu aga ei andnud asu ja seega otsustasin teooria endale eelnevalt ise selgeks teha.

Mida ütleb psühho-bio-strukturaalse massaaži kohta teooria?

Massaaž liigitub suurepäraselt lõõgastavate protseduuride alla (nimetatakse ka SPA-massaažiks) ja seda korraga nii näole, kaelale, dekolteele, turjale, peale kui kätele.

See metoodika on kombinatsioon mitmest erinevast massaažitehnikast, mille muster kohandatakse valitud võtete abil vastavalt kliendi vajadustele. Nagu nimetus ütleb, aitab see põnev integreeritud massaažiprotseduur normaliseerida nii organismi psüühilisi kui ka bioloogilisi rütme ning taastada side- ja lihaskoe nooruslikkust või parandada tursete korral lümfiringlust.

Massaaž algab organismi makrotasandilt ehk psühhoemotsionaalselt tasandilt. Erinevad pikad sünkroonsed ja mittesünkroonsed silitused tekitavad rahu ning heaolu seisundi. Rahustav massaažiosa vabastab vaimsed ja emotsionaalsed pinged ning aitab kaasa stressirohkest keskkonnast tingitud terviseprobleemide ennetamisele. Kasutatud antistress massaažitehnika on erakordselt meeldiv ning nauditav.

Sellele järgneb massaažiosa, kus erinevate võtetega normaliseeritakse organismi bioloogilisi rütme ning sügavamate võtetega töödeldakse lihaskude. Masseerija käed liiguvad nüüd jõulisemalt kudede tasandil, erinevad massaaživõtted aktiveerivad hapnikurikka vere pealevoolu, mille tulemusena kaob lihaspinge ning nägugi saab nooruslikuma ilme.

Paraneb ainevahetus, vere- ja lümfiringe ning mikroelementide tasakaal. See on struktuurne tehnika, mille abil töötatakse nahakudede kihid sügavalt läbi. Lümfiringe häirete ning tugevate tursete korral asendatakse see osaliselt lümfiringlust stabiliseerivate ja turseid vähendavate võtetega.

Protseduuri järel on enesetunne lõõgastunud ja rahulik. Massaaži soovitatakse teha stressirohkel ajal organismi pingest vabastamiseks ning vananemisega kaasnevate ilmingute ennetamiseks ja leevendamiseks. Mõjusama ja kestvama tulemuse saavutamiseks on vajalik mitmest protseduurist koosnev kuur, kuid massaaž sobib suurepäraselt ka ühekordse protseduurina lõõgastava ja rahustava efekti saavutamiseks.

… ja kuidas tundub psühho-bio-strukturaalne massaaž praktikas?

Vahepeal jõuabki kätte oodatud protseduuri päev. Löön tööpäeva lõpus arvuti kinni ja hakkan jalutama kodulehelt hubasena tundunud Hair & Skin salongi suunas. On harjumatult pime ja kõledalt külm, kuid õnneks ei saja. Peas keerlevad mõtted pooleli jäänud tööasjust ei taha kuidagi ruumi jätta minu «taustauuringust» kõlama jäänud positiivsetele lubadustele eesootavast mõnusast massaažiprotseduurist. Sisenen avarasse, sooja ja valgesse salongi.

Kosmeetik Katrin juba ootabki. Mõnusalt vahetu suhtlemisega teeb ta kindlaks, et tulen sellele massaažiseansile esimest korda ning tutvustab eesootavat põgusalt. Veendun veelkord, et algamas on mulle just sobiv-vajalik lõõgastav poolteisttund. Hoolitsevalt kaetakse mind tekiga. «Massaažiliigutused on väga täpselt määratletud tugevuse ja sagedusega, mille toimel alaneb tuntavalt närvisüsteemi erutus ja saabub rahu ning puhkeseisund. Kogu organism hakkab sünkroonselt töötama ühes bioloogilises rütmis, keha füsioloogilised protsessid tasakaalustuvad ja sisse lülitub enese jõul taastumise režiim,» kuulen veel kinnisilmi Katrini asjalikku häält. Häälestan ennast vastuvõtvale lainepikkusele. Juba mõni hetk pärast rahulikke ja kindlaid silitavaid liigutusi tunnen eneses tõepoolest kõikehõlmavat rahu. Pähe ei teki ühtegi segavat mõtet, unustan isegi igapäevase painaja – eesootava õhtusöögi menüü ja tüütu poeskäigu kohustuse. Kõik argine jääb neil hetkil minust väga kaugele.

Katrini käed liiguvad trajektooril nägu – kael – turi – dekoltee ja käed, kuni sõrmeotsteni välja. Järg on jõudnud lihaste töötlemise osani. Kahtlustan, et Katrinil on vähemalt neli kätt, sest nad jõuavad korraga igale poole. Tunnen kuidas töödeldavad lihased osaleksid ise justkui võimlemistrennis. Kaela- ja turjalihaseid lõõgastavad võtted ning venitused ja lõdvestused panevad mu arvuti taga istumisest kangeks jäänud kaela, turja ja õlavöötme tänulikkusest ohkama. Üllatun, et Katrini käed ei jäta ka minu selga tähelepanuta, kuigi laman ise selili.

Mingil imeväel ulatuvad need oma professionaalsete liigutustega vähemalt sabakondini. Siinkohal ma ilmselt tukastasin, mida minuga juhtub küll äärmiselt harva, et mitte öelda peaaegu üldse. Aga ilmselt tegid oma töö mõnus interjöör sumeda küünlavalguse ja maheda vaikse muusikaga ning äärmiselt lõõgastav massaaž. Ärkan Katrini õrna puudutuse peale, olen maha maganud kogu õrna kooriva näohoolduse, peamassaaži ja protseduuri lõpetava SPA-massaaži.

Mind valdav emotsioon on täiesti siiras – kas tõesti on möödas vaid poolteist tundi, kuigi enesetunne vastab kolmepäevasele puhkusele? Päris keeruline on ennast argihetke tagasi tuua. Katrin annab mulle rahulikult aega. Taban end küsimas, et kas see massaaž tegijale füüsiliselt raske ei ole? «Ainult rõõm,» kostab Katrin selle peale.

Salongist välja astudes avastan end mõttes tõdemast, et Garcia massaažikoolkonna järgijatel on õigus – olles kordki seda tehnikat proovinud, ei unusta sa saadud kogemust mingil juhul ning pigem soovid seda regulaarselt uuesti kogeda. Jah, see tuleks tõepoolest kontoriinimestele kohustuslikuks muuta, kuid mitte ainult, lõõgastust vajab ju iga organism.

***

Massaaži tervistavat toimet tunti juba antiikajal, mil osati soojendada lihaseid, parandada vereringet, leevendada valu, soodustada hingamist. Aeg on mitmeid sajandeid edasi kulgenud, tehnika ja masinad maailma vallutanud, kuid inimkätega tehtav massaaž pole kuhugi kadunud. Siiski on toimunud areng. Ajalooliselt on välja kujunenud massaažikoolkonnad ning lisandunud on uusi massaažitehnikaid, mis on välja töötatud tihedas koostöös teadlastega. Suurepärased praktilised tulemused on pannud ka meditsiinimaailma massaaži kui iseseisvat ja tõhusat ravimeetodit tunnustama. Tänapäeva maailmas ongi massaaž üha levinum kui tervislike eluviiside lahutamatu osa, usaldusväärne profülaktiline vahend ja aktiivse tervishoiu alus, mis võimaldab säilitada tervist ja nooruslikkust.

Aastaid on Euroopa ja Ameerika juhtivateks massaažikoolkondadeks olnud vene, rootsi ja soome. Nüüdseks on nende kõrvale tõusnud ekstsentriline ja elavate massaažitehnikate süsteem Hispaaniast, manuaalteraapia INMASTER Instituut Barcelonas.

Hispaania koolkonna kujunemine algas 1920ndatel, jätkas formeerumist 1960ndatel hüppeliselt kasvanud huvi tõttu näo ja keha esteetilise väljanägemise vastu ning kulmineerus 1990ndatel, mil selle looja Enrique Garcia Castells koondas arendatud võtted tervikuks, kujundas filosoofia ja asutas eelpoolnimetatud prestiižika massaažikooli. Enrique Garcia on väljapaistev isiksus, kes on välja töötanud hulgaliselt innovaatilisi massaaživõtteid, mis erinevad oluliselt klassikalises massaažis kasutatavatest. Ta on sünteesinud ida ja lääne massaažitehnikad õnnestunud tervikuks, kasutades nii massaaži, kiropraktika kui kinesioloogia võtteid ning mitmeid siduvaid elemente. Selle tehnika domineeriv liigutus on sõtkumine, mis annab võimaluse lihaste põhjalikumaks läbitöötamiseks «võimlemise» abil. Väga rafineeritud liigutused seevastu mõjuvad erinevatele kudedele, moodustades rangelt individuaalse massaažiskeemi. Seejuures kasutatakse targasti nii käsi, sõrmeotsi, sõrmenukke, sõrmeküüsi, peopesasid, käeselga, käsivarsi kui ka küünarnukke. Massöör kasutab lisaks füüsilisele jõule ühtlasi ka oma vaimset jõudu, ta ei ole lihtsalt massaaži mehaaniline läbiviija vaid patsiendi (kliendi) sisemise reservi «ärataja».

Bio-psühhostrukturaalne massaaž on pärit Garcia koolkonnast. Eestisse on see tehnika jõudnud peamiselt Venemaalt, ühe parima kooli, Moskva ESTMASTER Massaažikooli kaudu, kelle õppejõududest füsioterapeudid on Garcia metoodikad omakorda kombineerinud vene arstide teadmiste ja kogemustega. Vene massaažikoolkond tugineb põhjalikele teadmistele meditsiinivallas ja seetõttu on ka nende tehnikad tõeliselt efektiivsed. Massaaži nautivale kliendile on see vahe koheselt tuntav. Garcia tehnika viljelejad on koguni sedastanud, et klient, kes kordki elus on Enrique Garcia meetodeid kasutava massööri pakutavat massaaži kogenud, ei unusta seda kogemust ega otsi enam kunagi teistsugust massaaži (ega massööri).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles