Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

Šokolaadiisu = armastusenälg?

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Naine
Copy
Artikli foto
Foto: SCANPIX

Teadlaste sõnul tekib inimestel kõige sagedamini isu just šokolaadi järele. Kas põhjus võib olla selles, et šokolaad sisaldab samasugust keemilist ainet, mida toodab aju siis, kui inimene on armunud?

Tuhandete inimeste jaoks pole šokolaadiisu sugugi naljaasi. Šokoholism võib olla tõsine probleem, mis mõjutab nii kehakaalu kui enesehinnangut, vahendab alkeemia.ee.

Miks me siis šokolaadi nii hullupööra himustame? Miks just naised šokolaadiisuga võitlevad? Siin on neli võimalikku põhjust:

• Armastus ja kiindumus on naistele tähtsad ning šokolaad loob tunde, et sind armastatakse, hoitakse ja mõistetakse.

• Isusid käivitavad hormonaalsed kõikumised menstruaaltsükli ajal.

• Naised otsivad leevendust depressioonile rohkem kui mehed ja šokolaad on suurepärane, olgugi et ajutine antidepressant.

• Naised, kes liiga palju ette võtnud ehk harrastavad ülinaise eluviisi, kasutavad šokolaadi mõnikord selleks, et oma jõuvarusid taastada.

Himustame šokolaadi, sest ihkame armastusega kaasnevat imelist tunnet. Šokolaad on armunäljas inimese jaoks täiuslik antidepressant. Et selles veenduda, piisab kui vaadata, millised heaolutunnet tekitavaid omadusi šokolaadis leidub:

• Rasvane koostis leevendab tühjuse tunnet, turvatunde puudumist või üksindustunnet.

• Rohked süsivesikud käivitavad heaolutunnet tekitava aju keemilise aine serotoniini tootmise.

• Šokolaadis leidub ka serotoiinisarnast ainet difenüülamiini, mida seostatakse rahu ja muretuse seisundiga.

• Šokolaadis leiduvad ergutid (PEA, teobromiin ja kofeiin) virgutavad kiiresti.

• Šokolaadi võlu võib osaliselt seisneda ka selles, et maitses sulavad ideaalselt kokku magus, soolane, kibe ja hapu.

• Šokolaadi lõhnas sisalduv keemiline aine pürasiin käivitab ajus mõnukeskuse.

• Šokolaadi tekstuur võib olla kreemjas, kui vajad lohutust, või krõbe, kui oled oma armuelus pettunud.

Kiirabi šokolaadiisu korral

Ajutiselt võib šokolaadiisu ära petta mõne joogiga, millel on šokolaadiga sarnaseid ergutavaid omadusi.

• Ingverijoogis sisalduvad ained võivad leevendada väljakannatamatut isu šokolaadi järele.

• Must tee sisaldab rohkelt teobromiini – ainet, mis on üks šokolaadis sisalduvatest ergutitest. Tee on ühtlasi nii rahustava kui ergutava toimega.

• Kohv. Ainuüksi juba kohvi lõhn võib šokolaadiisu leevendada. Kannus tõmbava kohvi nuusutamine on nauditav sensoorne kogemus, sest nina kaudu jõuab ajju keemiline aine pürasiin. Pürasiin aktiveerib aju naudingukeskuse. Pürasiini sisaldavad peale kohvi ja šokolaadi veel erinevad pähklid.

Šokolaadiisu ravimine

Ainus tõeliselt püsiv ravi šokolaadiisu puhul peab tulema inimese seest. See tähendab, et hakkad armastusenälja rahuldamiseks suhtuma endasse nii, nagu oleksid maailma kõige erilisem inimene. Ole armunud ellu. Tunneta kõhus liblikaid. Harjutades oskad romantilise armastuse seisundisse jääda kogu päevaks ja kogu eluks. Armastuse seisundis elamine vähendab söögiisu.

Tagasi üles