Kuidas nutva kolleegiga hakkama saada?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui sa just ei tööta seebiooperi näitlejana, pole tööl nutmine kuigi arukas idee. Mõnikord ei ole selle vältimine aga kuidagi võimalik, kuigi see teeb olukorra ebamugavaks nii nutjal endal kui tema kolleegidel. Forbes annab nõu, kuidas itkeva töökaaslase või alluvaga hakkama saada.

Kuldreegel

Olgu sul kui ebamugav tahes, esiteks tunned kolleegile ilmselt lihtsalt kaasa. Sellest hoolimata võib tööl, kus pole päris vaba õhkkond, kellegi närvivapustus või tundevalang mõjuda teistele ootamatult. Nii mõnigi võib esimese reaktsioonina hakata hoopis naerma. Ja seda üldse mitte pahatahtlikult, vaid ka oskamatusest midagi muud ette võtta.

Kui sul on raske teist mõista, siis meenuta, kuidas tundsid ise ennast viimati, kui nutsid. Mõtle, mida sa tahaksid, et teised teeksid, kui oleksid ise sellises olukorras. Võid kindel olla, et naermine sinna alla ei käi.

Teine keskkond

Kui üks töötajatest nutab teiste nähes, mõjub see halvasti kogu meeskonnale, kuid eelkõige muidugi töötajale endale. Kui märkad, et olukord kisub käest, on parem ta kohe privaatsemasse kohta juhatada. Vaba kabinet või koosolekuruum sobivad selleks kõige paremini. Vältige tualetti, kui teil on plaanis rääkida.

Kui vaba ruumi enda kogumiseks pole, piisab ka sellest, kui juhatad ta akna alla või ruumi teise nurka, igasugu liikumine või tegevuse muutus aitab nutjal kiiremini ennast koguda.

Lase tal rääkida

Suure tõenäosusega on see väga ebamugav, kuid enamasti on kõige parem lasta tal end tühjaks rääkida. Kui üritad teda vaigistada, võib see olukorra vaid hullemaks teha.

Töö läheb edasi

Kuidas reageerida aga pärast, kui pisarad on kuivanud? Sel ajal kui sina teist lohutasid, jõudsid kolleegid ilmselt juba omavahel arutada, mis küll sellise reaktsiooni esile kustus. Kas keegi lasti lahti? Kas keegi suri? Kahtlemata sooviksid uudishimulikud teada saada, milles põhjus.

Nende kurvastuseks pole see nende asi, kui just tööandja ei käsi midagi avalikult arutada. Vastasel juhul peab nutja teadma, et see, mis ta sulle usaldas, jääb teie vahele. See tähendab, et tuleb kohe uuesti tööle asuda. Kui oled vastutaval kohal, siis küsi töötajatelt, kui kaugel nad on ja tuleta neile tähtaegu meelde, et töö saaks taas hoo sisse ja klatšimiseks poleks võimalust.

Me kõik nutame mõnikord, väga erinevatel põhjustel. On loogiline eeldada, et kunagi võib see juhtuda ka tööl. Kui see juhtub kellegagi sinu meeskonnas, siis ära unusta, et me kõik oleme inimesed ja toetus kulub sellisel hetkel marjaks ära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles