Pigem jäta koristamata, aga seksi!

, seksuaalterapeut
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljud kurdavad, et õhtuti väsinult voodisse vajudes ei tule seks enam meeldegi. Puhkustel-reisidel tehakse enamasti kõik tasa, aga siiski – on see suhte jahenemine, pika kooselu laiskus või kiirest elust tingitud väsimus, kui seksitakse vaid paar-kolm korda kuus, küsib ajakirja Psühholoogia Sinule lugeja. Miks see nii on, vastab seksuaalterapeut Mare Pruks.

Eksperdid leiavad, et sagedamini seksivad paarid on nii oma seksuaaleluga kui ka eluga tervikuna palju enam rahul ja peavad oma suhet õnnelikumaks kui need paarid, kes seksivad harva. Sama reegel kehtib ka vastupidi – inimesed, kes on elu ja suhetega rohkem rahul, ka seksivad sagedamini ning on seksiga rohkem rahul.

Õnnelikumad on aga ka need paarid, kes väljendavad iga päev oma kiindumust kallistuste, suudluste, käest kinni hoidmisega või mingil muul viisil, mitte ainult seksides.

Rohkem kui seksi sagedus mõjutab rahulolu taset siiski intiimse koosolemise nauditavus ja tunded, mida seksi käigus kogetakse.

Kui seksi on suhetes vähe või see tegevus ei paku rahuldust, hakatakse enamasti muretsema. Kahtlused ja ebakindlus aga õõnestavad omakorda inimese heaolu ja enesetunnet.

Kui palju on parasjagu?

Kuid seksuaalne aktiivus ei vähene mitte ainult vananedes. Viimase paarikümne aasta jooksul Põhjamaades tehtud uuringud näitavad selget suundumust seksi vähenemisele paarisuhtes.

Eesti Akadeemilise Seksuoloogia Seltsi 2006. aasta uuringud eestlaste seksuaalkäitumise kohta näitasid, et kaks kolmandikku püsiva seksuaalpartneriga meestest ja 45 protsenti naistest soovisid oma paarisuhtes vahekordi sagedamini, kui neil tegelikult oli.

Et seksi sagedusega pole rahul ei mehed ega naised, viitab asjaolule, et igapäevased kohustused ja tegemised justkui neelavad ära aja ja energia ning seks on elust välja tõrjutud. Vähese seksi peamisteks põhjusteks on enamasti töö- ja rahamured, aga ka vähene paarina koos veedetud aeg ja lastekasvatamise kohustused.

Liialdatud ootused tekitavad pettumust ja tunnet, et suhetes on midagi puudu, et suhe ei toimi.

Inimese seksuaalne aktiivsus sõltub veel väga paljudest asjaoludest. Eelnimetatud põhjuste kõrval on olulised inimese enda tervise ja heaolu seisund ning minatunnetus.

Naise iha mõjutab hormoonidest enamgi see, kas ta on suhetega rahul ja tunneb, et on armastatud. Aga samamoodi mõjutab naist see, kas tal on aega olla kohustusteta.

Nii ebaseksikas, kui see ka ei näi, mõjutab lastega peredes naise seksisoovi see, kui palju abi saab ta oma mehelt kodustes töödes. Kui mees aitab teda, on naine palju enam avatud naudingule, lõõgastusele, mängulisusele ja rõõmule.

Loe pikemalt ajakirja Psühholoogia Sinule veebruarinumbrist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles