Kuus sugudega seotud stereotüüpi maailma erinevatest paikadest

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

On lihtne mõelda, et teatud käitumismallid on omased vaid meestele või naistele. Näiteks poisid mängivad autodega ja tüdrukud nukkudega, mehed teevad abieluettepanekuid ja naine võtab abielludes mehe perekonnanime.

Aga see, mis on teatud riikides normaalne, võib mõnes teises riigis risti vastupidi olla. Portaal YourTango toob kuus näidet erinevatest riikidest, mis nii mõnedki stereotüübid seljatavad.

1. Belgia: poisid kannavad roosat

Kui on aeg lastetoa seinu värvida või lapsele riideid valida, siis võtame tüdrukutele roosa ja poistele sinise. Aga see pole alati nii olnud: kuni 20. sajandi esimese pooleni arvati, et sinine on naiselik ja roosa mehine värv. Tänapäevases Belgias kehtib see veel praegugi.

2. E De Vietnamis: mees võtab abielludes naise perekonnanime

E De grupp Lõuna-Vietnamis on üks naistekesksemaid kultuure maailmas: kogu kinnisvara kuulub naistele ja pärandatakse edasi tütardele. Abielludes kolib mees naise koju ja võtab naise perekonnanime.

3. Jaapan: ainult naised teevad valentinipäeval kingitusi

Traditsiooniliselt teame, et kingituste tegijateks on mehed: mehed toovad valentinipäeval naistele lilli, šokolaadi või ehteid. Kuid Jaapanis on vastupidi: naised ostavad meestele valentinipäeva puhul kingitusi, tavaliselt šokolaadi.

4. Mitmed Araabiariigid: mehed hoiavad käest kinni

Kui Lääneriikides hoiavad käest reeglina vaid suhtes olevad inimesed, siis Araabiariikides on normaalne, kui head meessoost sõbrad käest kinni hoiavad. Seal on käesthoidmine tavaline sõpruse märk samasooliste inimeste vahel.

5. Mauritaania: ülekaalulised naised on atraktiivsed

Mauritaanias, Lääne-Aafrikas asuvas väikeriigis, peetakse atraktiivseks neid naisi, kes on silmnähtavalt ülekaalulised. Ülekaalu peetakse rikkuse sümboliks ja peenikesed naised sümboliseerivad vaesust ja haiguseid. Kuid see on kohalikele naistele ka palju probleeme tekitanud, sest lisaks ülekaalulisusega kaasnevatele tervisehädadele, sunnitakse noori tüdrukuid sageli sööma, et nad kaalus juurde võtaks ja meestele parema mulje jätaks.

6. Guinea-Bissau: naised paluvad meeste kätt

Sel väiksel saarestikul on kombeks, et naised teevad meestele abieluettepaneku ja mehed ei saa keelduda. Naised valmistavad oma tulevasele erilise toidu, mis on samaväärne žest, kui Lääneriikides ühele põlvele laskumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles