Tunded keevad üle? Neli soovitust, kuidas tühistest asjadest üle olla

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui palju on keegi su elus (sugulane, kallim, kolleeg, sõber või keegi muu) öelnud või teinud midagi, mis sind nii endast välja ajab, et sa ei suuda rahuneda? Juhtunu kordub su peas üha uuesti ja uuesti. Mida rohkem sellele mõtled, seda õnnetum või vihasem oled. Sulle tundub, et sa ei suudagi muule enam mõelda.

Me kõik oleme seda kunagi kogenud. Isegi kui sa teisele midagi vastu ei ütle, siis mõjutab ta tegu teievahelisi suhteid, sest varjatud tunded panevad sind paratamatult teisiti käituma, kirjutab Huff Post. Kui väga sa ka ei sooviks oma tegelikke tundeid varjata, päriselt polegi see võimalik.

Näiteks ütles kallim sulle midagi halvasti. Sa ei ütle midagi, sest ei taha tülli minna või arvad, et see pole piisavalt oluline, et sellest rääkida. Tüüpiliseks reaktsiooniks on endasse sulgumine. Oled vaikne ja vaoshoitud. See tundub sulle loomulik, sest kardad, et kui sa nii ei käitu, siis ütled midagi sellist, mida hiljem hirmsasti kahetsed. Teine tunneb aga õhus pinget ja kui ta küsibki sult, et kas midagi on valesti, võid ehk vastata, et kõik on korras. Sinu kehakeel räägib aga midagi muud.

Viha, solvumise ja südamevalu alla surumine mõjutab sind. Lõppkokkuvõttes pead sina tegelema nende negatiivsete tunnetega, mitte see teine, kes halvasti ütles. Lahenduseks ei olegi alati vastu rääkimine, sest mõnikord võib see olukorra sootuks hullemaks teha. Kui otsustad, et rääkimine pole lahendus, siis pead oma tunnetega ise hakkama saama ja analüüsima, kas selle (tegelikult tühise) olukorra pärast on üldse mõtet põdeda või mitte.

Astu samm tagasi

Eemaldu veidikeseks olukorrast, et saaksid seda objektiivsemalt hinnata.

Ära eelda, et ta ütles või tegi midagi selleks, et sind rünnata

Väga võimalik, et sel polnud sinuga mitte midagi pistmist – võib-olla sattusid lihtsalt valel ajal valesse kohta.

Analüüsi oma tundeid ja küsi endalt, mida need sulle tähendavad

Näiteks, kas ebameeldivad tunded selle inimese vastu panevad sind endast paremini arvama; sulle tundub, et sul on õigus või on need kuidagi õigustatud? Kui nii, siis peaksid ehk loobuma soovist end kaitsta – mõtle, kui kurnav see on! Kui arvad endast nende tunnete pärast halvemini, siis mõtle, kas see tuleb kuidagi tuttav ette – oled sa nõnda tundnud ka teiste inimeste pärast? Sel juhul võib olla tegu hoopis ulatuslikuma probleemiga.

Mida sa saad enda heaks teha, et valusaid tundeid mujale suunata?

Selleks peaks olema vaid üks asi, mida saad teha, et halvad tunded hakkaks teises suunas kulgema. Astu see esimene samm, isegi kui see on väga väike, et tunneksid end pisut paremini ja saaksid edasi minna. Seejärel läheb kõik juba kergemini, kuid kuskilt peaksid pihta hakkama.

Järgmine kord, kui satud ebameeldivasse olukorda inimesega, kes on sulle oluline, siis ära jää «hauduma». Analüüsi olukorda ja loobu tühiste asjade pärast põdemast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles