Autolt löögi saanud mehed surevad tõenäolisemalt kui naised

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalakäijate ülekäigurada.
Jalakäijate ülekäigurada. Foto: Ants Liigus

Aastas juhtub maailmas peaaegu poolteist miljonit liiklusõnnetust. Kolmandik hukkunutest on jalakäijad. Mehed, kellele on auto otsa sõitnud, saavad suurema tõenäosusega surma kui naised.

Lääne-Virginia ülikooli teadlane Motao Zhu uuris USA liiklusõnnetuste statistikat aastatest 2008 ja 2009, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator. Meeste tihedamat õnnetustesse sattumist on näidatud juba varem.

Zhu võttis oma mudelis arvesse seda, kui palju inimesed päevas liiguvad, samuti analüüsis ta naiste ja meeste riski kokkupõrkesse sattuda ning surma saada.

Uurija jättis andmestikust välja kõik alla viie aasta vanuste lastega juhtunud õnnetused. Riikliku transpordiuuringu andmetel polnud meeste ega naiste igapäevastes liikumisharjumustes olulisi erinevusi.

Sama perioodi politseiandmete järgi oli meessoost jalakäijatel pisut suurem risk sõidukiga kokku põrgata. Mehed, kes sattusid liiklusõnnetusse, surid 2,3 korda tõenäolisemalt kui naised.

Miks see nii on?

Jalakäija vigastusi mõjutab sõiduki kiirus, kuid ka kõndinud inimese käitumisel on oma osa. Oluline mõju võib olla alkoholil. Zhu kinnitusel on ülihästi teada, et joobes juhtimine tekitab õnnetusi. Sama ohtlik on purjuspäi ristmike ületamine.

Tõenäoliselt võtavad mehed rohkem riske ka kainena ületades tiheda liiklusega maanteid ja tänavaid. Selle vastu aitavad kiiruspiirangud tiheda jalakäijate liiklusega aladel.

Uurimus ilmus ajakirjas Injury Prevention.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles